Iedereen kent het vast wel… Die potjesverzameling in die ene kast in de keuken!! OOOO help, hoe moet ik daar aan beginnen? En hoe hou ik die dan uiteindelijk eens op orde want keer op keer wordt het terug een rommeltje.

Ik merk bij veel van mijn klanten dat dit echt een groot punt van frustratie is. Het is niet altijd evident om hier orde in te houden want ja, het is heel gemakkelijk om even snel alles weg te zetten maar we willen hier echt geen tijd in steken om alles netjes in de kast te plaatsen.

En plots blijkt er dan in die potjesverzameling nog een deksel te missen… Wat nu gedaan? Oke dames en heren, tijd om hier wat routine en rust in te gaan integreren!!!


Stap 1: Maak een planning

Het is een heel goed idee om de kast in 1 keer te doen. Het is natuurlijk zo dat jij zelf hierin kan beslissen wat voor jouw het beste werkt. Vergeet alleen niet dat je best niet alle kasten in eens doet want je zou wel eens de motivatie kunnen kwijtraken maar ook het overzicht kunnen verliezen!


Stap 2: Verzamel je potjesverzameling

Maak nu de kast leeg. Verzamel je hele potjesverzameling en plaats deze op een tafel zodat je het overzicht kan bewaren. Bekijk alle doosjes even kritisch.

  • Heeft elk doosje nog een deksel?
  • Zijn deze doosjes nog in goede staat om verder te gebruiken?
  • Hebben de doosjes een handig formaat?

Heb je op alle 3 de vragen JA geantwoord, dan kan je het bijhouden. Alle potjes die niet voldoen aan de bovenste 3 zaken gooi je best gewoon weg.

Potjesverzameling

Stap 3: Verdeel je potjesverzameling

Maak een duidelijk verdeling. Bepaal waarvoor de potjes kunnen dienen. Glazen potjes zijn bijvoorbeeld handig om etensrestjes in te warmen zodat die gemakkelijk kunnen opgewarmd worden in de microgolfoven of oven. Plastieken potjes zijn dan weer heel goed om soep in te doen en in de vriezer te plaatsen. Heb je nog gekleurde potjes? Die zijn heel interessant op snoepgoed in te bewaren.


Zoek je meer tips over het bewaren van koekjes en snoepjes? Dan heb ik alvast een hele leuke blog voor de koekiemonsters.


Stap 4: Organiseer nu

Plaats alle doosjes van dezelfde soort, vorm, … in elkaar. Uiteraard met de bijhorende deksels. Deze kan je ernaast plaatsen (indien mogelijk) bekijk dit afhankelijk van de ruimte die je hebt in je kast, lade, … .

Door alles zo te organiseren beperk je de plaats die je nodig hebt heel erg. Heel ideaal voor als je maar een kleine kast of kleine lade vrij hebt. Bovendien maak je natuurlijk ook ruimte om andere zaken op te bergen.


Stap 5: Een reserve potjesverzameling

Het is altijd een goed idee om een aantal reservedoosjes te bewaren. Dit bewaar je best maximaal 3 maanden in een bergruimte, garage, … . Gebruik je deze doosjes gedurende deze 3 maanden helemaal niet dan kan deze potjesverzameling gewoon recht de vuilbak in. Weggooien die handel!!!!


Ik wens je alvast veel opruimplezier maar ook veel succes met het opruimen zelf.

Heb je vragen, opmerkingen of ervaar je problemen? Dan ben je altijd welkom in onze Facebookgroep: “365x opruimen“. Daar kan je altijd terecht bij een hele ondersteunende groep mensen.


Tina Favache

Opruimcoach, Routinecoach & Auteur

Bron: Story (05/03/2018)