Fruitvliegjes

Fruitvliegjes in huis? HELP!!

Al die heerlijke zoete fruitsoorten die nu overal in de supermarkten te koop zijn brengen met deze zomerse dagen vaak helaas vaak wel van die vervelende fruitvliegjes met zich mee. Ze lijken de hele keuken te hebben overgenomen, help!

Geen zorgen, wij zijn je redder in nood en geven je tips om je huis fruitvlieg vrij te maken!


Waar komen ze in huis op af?

Fruitvliegjes komen op etensresten, overrijp fruit en (zoete) alcohollucht af. Ze reageren het meest op hun reukzin. Met name als het warm is verschijnen ze in je keuken. De vrouwtjes fruitvlieg vindt hier haar ideale plek om eitjes te leggen. Ze legt in korte tijd heel veel eitjes. Et voilà daar heb je de fruitvliegjes aanval.

Fruitvliegjes in huis

Maar wat kun je doen tegen fruitvliegjes?

Hieronder hebben we drie suggesties om je keuken weer terug te winnen van de fruitvliegjes attack. Erg effectief, praktisch en simpel om toe te passen al zeggen we het zelf.

 • Witte wijnazijn. Een hele simpele en goedkope tip: Doe wat witte wijnazijn in een glas, doe hier een beetje zeep bij en alles even goed roeren. Neerzetten en niet meer aankomen. Als je een paar uur later weer kijkt, zie je al heel wat fruitvliegjes op de bodem liggen.
 • Wijn en fruit. Heb je nog wat zuur geworden wijn over na een gezellige avond? Doe de zure wijn in een glas en leg hier een stukje zoet fruit in. Span nu wat plastic folie over de bovenkant, en zet het aan de zijkant vast met een elastiekje. Prik aan de bovenkant een paar kleine gaatjes. Nu kunnen de fruitvliegjes er wel in, maar niet meer uit.
 • Stofzuigen met vlooienpoeder. Zuig wat vlooienpoeder op en daarna de fruitvliegjes. Ze gaan dood in de stofzuigerzak. Zonder vlooienpoeder heeft stofzuigen geen effect, want dan kruipen ze er vrolijk weer uit.

Hoe kan je die fruitvliegjes voorkomen?

Bovenstaande tips zijn voor wanneer je al fruitvliegjes in huis hebt. Natuurlijk kun je beter proberen te voorkomen dat ze in jouw huis een heerlijk onderkomen vinden. Lees hieronder onze praktische en effectieve tips.

 • Vanzelfsprekend ruim je alles goed op en zorg ervoor dat er geen etensresten op je aanrecht blijven slingeren.
 • Houd het schoon, maak je aanrecht meteen schoon na het koken. Doe dit niet met een schoonmaakmiddel dat naar fruit ruikt, daar komen de fruitvliegjes juist weer op af.
 • Vervang alle schoonmaaksponzen en vaatdoeken elke dag.
 • Vervang de vuilniszak regelmatig, en maak de vuilnisbak schoon.
 • Basilicum en lavendel geven een sterke geur af waar de fruitvliegjes niet van houden. Zet dit in je keuken/aanrecht, hierdoor zullen ze je keuken minder interessant vinden. Ook kruidnagel kan interessant zijn.
 • Doe GFT-resten meteen in de bak buiten, en niet in een bakje op het aanrecht.
 • Houd je fruitschaal in de gaten op rot geworden fruit.
 • Leg vers fruit zoveel mogelijk in de koelkast.
 • Als het ‘s avonds iets afkoelt, zet dan de ramen open tegenover elkaar. Hierdoor ontstaat een luchtstroming. Hier houden fruitvliegjes niet van. En je huis is weer lekker fris en geventileerd!
 • Een soortgelijke oplossing is een elektrische ventilator bij je fruitschaal neerzetten. Hierdoor kunnen ze namelijk minder goed op je fruit ‘landen’.

Succes met het vangen van de fruitvliegjes, en ga verder met genieten van de zomer!


Heb je nog andere praktische en effectieve tips om fruitvliegjes te voorkomen? Wil je deze met mij delen? Kom dan zeker een kijkje nemen in de groep 365x opruimen.

Als je dit een interessante blog vond dan kan ik je deze blog zeker aanraden. Daar vind je alvast enkele tips om bananen te bewaren.


Tina Favache

Opruimcoach, Routinecoach & Auteur
Opruimcoach

Bron