Niets leuker dan een proper huis, een georganiseerde keuken en een ordelijke leefruimte. De leefruimte mag je best wel ruim zien, en dit is de ruimte waar je normaal gezien toch het meeste bent. Dus is het natuurlijk ook snel een “rommeltje”. Hier heb je alvast enkele praktische tips voor meer orde en rust in de leefruimte van jouw huis.

De leefruimte

Stap 1: Maak de leefruimte schoon

Geef de leefruimte een stofzuigbeurt. Zorg ervoor dat je alle kieren en hoeken goed meeneemt als je het goed wil doen.

Wil je het echt grondig aanpakken, dan kan je altijd een waterstofzuiger huren. Dit kan je voor bijna alle gebruiken, denk hierbij aan de tapijten, stoffen stoelen en zetels. Bovendien haalt het alle vuil uit je meubels.

Hen je “lederen zetels of stoelen” dan kan je deze best afwassen en dan voorzien van een aangepaste voedende beschermlaag. Dit kan een lederlotion of olie zijn. Dit hoef je zeker niet regelmatig te doen maar zeker een keertje per jaar is aan te raden. Want dit verlengt de duurzaamheid van het leer.


Stap 2: Oog voor details

Vergeet de lusters en/of lampen en het plafond niet af te stoffen. Daarnaast kan je ook eens langs de hoeken aan het plafond gaan om eventuele stofnetten weg te nemen. Dit kan je ook niet altijd zien hangen.

Voor de lampen en/of lusters maak je het best gebruik van een vochtige microvezeldoek.

De leefruimte in orde

Stap 3: Organiseer de leefruimte

Haal alles uit de kasten om te bepalen wat je nog wil houden en wat overbodig is. Wanneer de kast leef is kan je ze schoonmaken met een vochtige microvezeldoek. Let erop dat je ze niet te nat maakt. Wacht enkele minuten tot de kast droog is en geef alles opnieuw een plaats in de kast.

Denk hier dan aan alle servies, glazen, magazines, boeken, halflege doosjes van lucifers, servetten, … . Als je het echt grond wil doen kan je servies en glazen ook best eens afwassen.


Heb je veel boeken staan in de leefruimte en wil je deze ook eens grondig onder handen nemen? Dan vind je meer praktische tips in mijn blog over het organiseren van boeken.


Stap 4: Houten meubels & vloer

Heb je houten meubels staan in de leefruimte? Dan kan je deze meteen ook behandelen met boenwas of olie. Hierdoor leg je een beschermlaag op je meubels. Dit is goed voor de duurzaamheid ervan.

Ook parket mag je uiteraard niet vergeten. Opgelet, bekijk vooraf wel goed welk type parket je hebt. De behandelmethode wordt bepaalde door de soort parket die je hebt.

Parket in de leefruimte

Wil je meer leuke tips of ideetjes rond opruimen, organiseren en routines? Dan ben je vrijblijvend welkom in mijn gratis Facebookgroep “365x opruimen“.


Tina Favache

Opruimcoach, Routinecoach & Auteur
Opruimcoach

Bron: Story (12/03/2019)