De ijskast opruimen: Zo doe je het!

 

De ijskast is een van de meest gebruikte items in ons huishouden, toch schuilt zich meestal behoorlijk wat chaos achter deze deuren … We gaan hem dus opruimen 😉

Ijskast, here we come

Voor we van wal steken, neem het volgende bij de hand:

 • Een vuilbak
 • Een warm sopje
 • Maak best de vaatwasmachine al leeg zodat bakjes en verloren gelopen doosjes direct erin kunnen
 • Wat poetsmateriaal zoals een sponsje

Ik maak jullie planning natuurlijk niet, maar het is handiger deze opruim te doen de dag voordat je naar de winkel moet gaan.
Zo heb je een goed beeld van wat je moet inkopen en dan is je koelkast waarschijnlijk het leegst en heb je dus minder werk.

 

Stap 1

Bekijk de buitenzijde eens kritisch van zowel de koelkast. Hangt deze vol met tekeningen, briefjes, kalenders, magneten,…
Dan wordt het tijd deze een andere bestemming te geven.

Een of 2 tekeningen mogen natuurlijk, maar je ijskast is geen uit de hand gelopen agenda of opbergplaats voor tekeningen.
Ook magneten die stuk zijn of onhandig kan je beter verwijderen. Dit geeft je keuken of berging al direct een ander zicht.

 

Stap 2

Neem alles uit de ijskast! Ook alles in de deur!
Neem de gelegenheid om alle legplanken en bakken eens goed af te kuisen.
!! Let op, een ijskast blijft een elektrisch toestel dus opgelet met veel water!!!
!! Let ook op met glazen legplanken die je vanuit de ijskast rechtstreeks in een warmwaterbad zou steken. Deze zouden kunnen barsten.
Bekijk nu elk item naar zijn vervaldatum en gooi de vervallen producten direct weg. Zet geen dingen terug in je koelkast waarvan je weet dat ze nooit opgegeten gaan worden.

 

Stap 3

Nu kan je alles terug georganiseerd inladen. Hierbij enkele tips om mee rekening te houden:

 • In de deur heb je de grootste temperatuurverschillen. Leg dus zeker geen eieren daar.
  De deur zwenkt elke keer open en toe. Zet er dus enkel flessen of bussen die goed afsluitbaar zijn.
 • Gebruik de bovenste legplanken voor producten die reeds klaargemaakt zijn en geen verdere bereiding meer nodig hebben, zoals kaas, yoghurt, boter, charcuterie, etensrestjes.
 • Melk zet je best ook daar en niet in de deur van je koelkast.
 • De onderste legplanken kan je gebruiken voor vlees en vis die nog moet bereid worden. Als een pakje rauw vlees bv open is, sluit het dan goed terug af of steek het in een doosje. Steek onbereid en bereid NOOIT samen!
 • Door onbereid voedingswaren onderaan te leggen voorkom je ook dat er gedrup zou komen op je bereide voedingswaren.
 • Hou dus een strikte scheiding tussen rauwe en bereide vlees en viswaren.
 • De meeste koelkasten hebben tegenwoordig 2 vershoudbakken onderaan. Meestal kan je ook de vochtgraad van deze bakken regelen met een roostertje. Leg dus groenten best samen in 1 bak. Leg groenten en fruit dus niet samen in 1 bak. Groenten hebben een hoge vochtigheidsgraad en fruit een lagere vochtigheidsgraad.
 • Het is ook best handig om charcuterie bij elkaar in glazen bakjes te houden. Zo heb je alles direct bij elkaar en een duidelijk overzicht wat er nog is (geen verstopte / vergeten pakjes)

Nu je ijskast weer optimaal georganiseerd is weet je perfect wat je moet inkopen. Volgende opdracht: de diepvries!

Ben je nog op zoek naar praktische tips om verder te gaan met opruimen, organiseren en plannen? Kom dan zeker eens kijken in mijn Facebookgroep: “365x Opruimen“.

 

Tina Favache

Opruimcoach & Auteur

Tina