Naast de koelkast wordt ook de diepvries in een doorsnee gezin heel vaak gebruikt! Het zal je dan ook niet verwonderen dat ook de diepvries best een rommeltje kan zijn.


Je las vast al ons blogartikel over de koelkast, zo niet dan verwijs je graag daar naar toe als je ook je koelkast onder handen wil gaan nemen.


Goed, nu gaan we even aan de slag met de diepvries… Dit gaat ongeveer hetzelfde zoals met de koelkast maar het is uiteraard zo dat het opruimen, organiseren en uiteraard ook het schoonmaken ervan net iets meer tijd in beslag zal nemen. Dus mijn eerste tip voor jou, doe dit samen met de koelkast zo heb je meteen alle vliegen in klap te pakken…

Diepvries waterijs

Wat hebben we nodig?

  • Een vuilbak;
  • Een emmertje warm water met allesreiniger;
  • Eventueel een lege vaatwasser kan ook handig zijn om potjes in te plaatsen.

Stap 1: De planning

Het is uiteraard aan jullie wanneer je dit wil gaan doen. Maar het is misschien wel handiger om de diepvries op te ruimen, te organiseren en schoon te maken wanneer je nog naar de winkel moet. Het ideale is natuurlijk dat hij bijna leeg is want dit scheelt veel werk. Een voordeel is dan weer dat je meteen ziet wat er nog is zodat je het niet dubbel koopt.

Extra tip: Een diepvries kan je best schoonmaken en organiseren voor de vuilniswagen langskomt. Het is namelijk zo dat bevroren voedingswaren beginnen te dooien wanneer je deze weggooit en dit kan best voor wat geurhinder zorgen.


Stap 2: Maak de diepvries leeg

Het schoonmaken en organiseren, doe je dit best stelselmatig. Hiermee bedoel ik dat je dit best vriesvak per vriesvak doet. Hiermee voorkom je dat bepaalde zaken te snel kunnen ontdooien.

Een diepvries moet je zeker 1 keer per jaar volledig ontdooien. Doe dit wel niet in de zomer!! En hou er rekening mee dat dit een elektrisch toestel blijft, dus let zeker wat op met water.

Bekijk alle voedingsmiddelen die in de diepvries liggen. Bekijk eerst en vooral de vervaldatum van de producten. Zijn de producten vervallen? Dan gooi je ze best meteen weg. Zitten er nog zaken bij die je niet meer zal verbruiken gooi deze dan ook meteen weg.

Diepvries

Stap 3: Organiseren in de diepvries

Een diepvriezer is vaak compact dus is het belangrijk dat je de plaats zo optimaal mogelijk gaat benutten. Bekijk dus zeker eens of er op dit moment onnodige en onpraktische verpakkingen in de diepvries liggen.

Om het overzicht te bewaren kan je op alle bakjes, potjes, zakjes een stukje plakband kleven waarop je met een watervaste stift noteert wat erin zit. Zo voorkom je alvast dat je het niet meer zou weten.

Het is ook interessant om te vermelden wanneer je het ingevroren hebt gezet want bepaalde zaken kunnen niet eeuwig bewaard blijven.


Hoe ontdooi je best?

Om een diepvries op een snelle en efficiënte manier te ontdooien, zet je best een kom warm water in de diepvries. Sluit de deur van de diepvries en de warme damp zal ervoor zorgen dat het ijs sneller ontdooit.

Diepvries ontdooien

Een extra tip: Je kan op plekken waar het ijs heel dik is zout aanbrengen. Het zout zal helpen met het sneller ontdooien van het ijs.


Ben je nog op zoek naar praktische tips om verder te gaan met opruimen, organiseren en plannen? Kom dan zeker eens kijken in mijn Facebookgroep: “365x Opruimen“.


Tina Favache

Opruimcoach, Routinecoach & Auteur
Opruimcoach

Bron: Story (05/03/2018)