“Mijn handtas” is zowat het standaard antwoord dat ik krijg op de vraag “Wat heb je dagelijks altijd bij de hand?”.

De handtas is dan ook van vitaal belang in jouw dagelijkse routine, omdat ze onze meest kostbare spullen verzamelt. Niet alleen geld, (betaal)kaarten en onze identiteitskaart, maar ook onze smartphone, bril, sleutels, notitieboekjes, spullen van de kinderen, … komen in onze handtas terecht.

Het is een zegen om zoveel spullen binnen handbereik te hebben, maar eerlijk, hoe snel vind jij iets terug in je handtas? In dit artikel geef ik je tips over hoe je orde kan scheppen in de chaos van je handtas.

Teveel spullen in je handtas?

De handtas mag maximaal voor 75% gevuld zijn. Een handige tip om te weten. Zo kan je bepalen of er te veel spullen in je handtas zitten. Is dit het geval dan is het tijd om wat inhoud uit je handtas te halen.

Wil je iets halen uit je handtas dan zou je dit immers in vijf handelingen moeten kunnen doen (en je tas omdraaien is geen geldige handeling!). Heb je bovendien last van je schouder of bovenarm? Dan is die handtas waarschijnlijk veel te zwaar!

De indeling van je handtas

Idealiter voorzie je vier of vijf kleine, aparte zakjes. Wees echter ook realistisch in de hoeveelheid spullen die je er dagelijks in wilt hebben. Denk maar aan:

 • Je portefeuille;
 • Een geldbeugel met kleingeld of een houdertje;
 • De brillendoos voor wie een bril draagt;
 • Dagelijkse make-up in een zakje;
 • Eventueel schrijfgerei;
 • Een notablokje of een agenda;
 • Een zakje voor hygiëne.

Voorzie voor deze verschillende zakjes ook verschillende texturen in je handtas. Zoals een gladde textuur, een stof, een gebreide of gehaakte textuur, iets van leder … Zo kan je op de tast het verschil voelen in je tas en moet je niet steeds visueel gaan kijken.

Zorg ervoor dat je van alles geen grotere hoeveelheid meeneemt dan nodig. Eén werkende pen is voldoende en ook één pakje zakdoekjes volstaat. Handtassen met zijvakjes of verdelingen zijn extra handig. In zo’n tas kan je namelijk je telefoon of sleutels bijvoorbeeld een vaste plek geven.

Je Handtas

Nog wat extra tips

 • Een bos sleutels houd je overzichtelijk door de sleutels verschillende kleurtjes te geven met nagellak. Of je kan ze voorzien van een gekleurd hoesje.
 • Heb je een hele hoop klantenkaarten van al je favoriete winkels?
  Optie 1: Maak ze vast aan een sleutelhanger maar let wel op dat je geen gaatje maakt door de barcode.
  Optie 2: Download een app op je smartphone en scan de kaarten in. Gooi wel je kaarten niet weg want niet alle app’s maken een back-up.
 • Extra dingen die “occasioneel” in je handtas terechtkomen, zoals medicatie of de portefeuille van je man, horen er daarna ook meteen weer uit te gaan. Ze zijn een “bezoeker” en het is niet de bedoeling dat ze vaste inwoner worden!

Bij je aankomst thuis

Zet bij thuiskomst net als de boekentassen van je kindjes of je lunchtas ook je handtas even op tafel en haal er de rommel van die dag uit. Een zakdoekje, een rekening, een papiertje van een koek, een leeg pakje kauwgum … Weg ermee!

Het is oké om zo’n dingen tijdelijk even in je handtas te steken. Het is namelijk handig en er is misschien net geen vuilnisbak in de buurt. Je handtas zelf is echter geen vuilnisbak!

Maak er ook een gewoonte van om bij elke handtaswissel je tas volledig leeg te maken. Dit voorkomt dat je dingen voor langere tijd “kwijt” raakt en ze bijgevolg dubbel moet kopen. Als je de tas dan toch leegmaakt, reinig ze dan ook meteen. Zo kan je de volgende keer weer een keurige, lekker ruikende tas uit de kast nemen.

Je handtas vervult voor jou een belangrijke functie namelijk, “Je waardevolle dingen bij elkaar houden”. Behandel haar dan ook met dat respect.

Voor meer info en een uitdaging rond het opruimen van je huis kan je aansluiten bij de Facebookgroep 365x opruimen.

Wil je graag aan de slag met het opruimen van je smartphone? Lees dan zeker even mijn blog over het op orde houden van je smartphone.

Tina Favache