In navolging van mijn interview op Karrewiet nog even alles op een rij. Ook bij speelgoed is het goed dat deze regelmatig grondig door ouders wordt “geïnspecteerd”.

Speelgoed is meer dan alleen maar “speel materiaal”. Het is namelijk de basis die de toekomst vormen van onze kinderen. Ze leren namelijk onze kinderen dingen over de wereld, maar ook over zichzelf. Ze geven de kinderen de kans om creatief te zijn, verhalen te verzinnen maar ook communicatieve vaardigheden aan te leren. Dus is het als ouder van belang om na te denken over het speelgoed dat je aan je kinderen aanbiedt.

Vele kinderkamers staan te vol!! Ze staan vol met wel 1001 soorten. Ze zijn uiteraard met veel liefde en de beste bedoelingen gegeven aan de kinderen. Maar het kan best wel wat minder! Hierdoor ontneem of ontzeg je je kind niets, in tegendeel. Lees even mee…

Creatief met speelgoed

Wanneer kinderen minder speelgoed in 1 keer krijgen, wordt de creativiteit gestimuleerd. Ze moeten en/of kunnen gaan improviseren en hun verbeelding krijgt dan ook een optimale kans om zich te ontplooien. Dus laat de dino’s en de poppen zeker een keertje samen een theekransje doen.

Duur van de speeltijd

Minder speelgoed zorgt voor meer aandacht. Het voordeel hiervan is dat je kind langer zal spelen met hetzelfde en zal blijven doorspelen. De aandacht van je kind wordt ook niet opgeëist door iets anders.


Respect voor het speelgoed

Kinderen moeten leren om respectvol om te gaan met hun speelgoed. Ze moeten echt leren dat wanneer het stuk is niet meer zo leuk is om mee te spelen. Dus is het een heel goed idee om kinderen beperkter toegang te geven. Dit is zeer belangrijk want dit vormt hun omgang met materiaal in de toekomst.

Doorzettingsvermogen

Als kinderen te veel speelgoed hebben geven ze sneller op wanneer iets niet lukt. Zeker wanneer het niet 100% duidelijk is wat de bedoeling is. Ze zullen het snel aan de kant schuiven en dus worden ze minder uitgedaagd. Kinderen met minder speelgoed leren hierdoor geduldiger te zijn. Hierdoor spreken ze hun doorzettingsvermogen aan.


Speelgoed eerlijk leren delen

Door minder speelgoed (te gelijk) aan te bieden bevorder je ook het sociaal delen. Doordat er minder aanbod is, moeten de kinderen meer delen en laat dat nu net een belangrijke waarde zijn voor de toekomst. Er zal uiteraard wel ruzie gemaakt worden over “van wie” dit speelgoedje nu is, maar op het einde van de dag zal er meer samen gespeeld zijn dan elk apart.

Minder speelgoed is een minder druk huis

En als laatste punt is het natuurlijk het feit dat het in huis minder druk en minder rommelig zal worden. Kinderen die gevoelig zijn aan prikkels zullen hier een groot voordeel uit halen en meer rust vinden in huis en hun speelomgeving.

Indien je gaat voor minder speelgoed tegelijk aanbieden, dan verwijs ik je graag door naar mijn artikel over het doorschuifsysteem (volgt in Juni).


Veel succes met het ontspullen bij kinderen!

En kom zeker eens kijken bij de maandelijkse uitdaging in de FBgroep “365x opruimen”.


Reportage Ketnet - https://www.ketnet.be/kijken/karrewiet?fbclid=IwAR0UccryHK6jV-e4kLPItLkQXzO0gqqdkjpNa_Lk-AVdG7XgbJVQ7OuBSR8

AANBEVOLEN BLOGS

X