Nu hoor ik jullie al denken, sneeuw ruimen… Moet dit nu echt? Zijn we daar dan toe verplicht om buiten te komen met dit weer en even de sneeuw weg te doen? Wel dan kan ik je nu al vertellen dat het echt een verplichting is! Uiteraard is dit soms een heel vervelend klusje dat je graag even voor je uitschuift maar…

Wees er je even heel goed van bewust wanneer je de sneeuw niet wegdoet voor je deur en iemand valt dan ben jij daar nu eenmaal verantwoordelijk voor. Je hebt nagelaten de sneeuw te verwijderen met alle gevolgen van dien.

Ook als je dit niet zelf kan is het alsnog jouw verantwoordelijkheid! In enkele gemeentes kun je beroep doen op de gemeente als je kunt aantonen dat je er zelf niet (meer) toe in staat bent. Kan je geen beroep doen op de gemeente dan moet je kijken in je omgeving wie jou kan helpen zoals een buur of een vriend of familie.

Stap 1

Ruim sneeuw over een breedte van 1 tot 1,5 meter met een schop, borstel, trekker of sneeuwschop (als je dit in huis hebt, want je hoeft niet snel even naar de winkel met dit weer, Safety First!!). Ga niet even snel zout strooien want dit heeft geen enkel nut als er nog teveel sneeuw ligt en als het vermengd raakt met zout verliest het toch zijn werking.

Stap 2

Maak kleine hoopjes sneeuw op de boordsteen van uw stoep. Doe dit niet zomaar op de oprit, zebrapaden, bushaltes, parkings, fietspaden of de rijbaan! Dit kan tot gevaarlijke verkeerssituaties leiden die we nu echt niet willen. Zorg er vooral voor dat voetgangers goed kunnen passeren zonder dat ze vallen.

Stap 3

Nadat je alles sneeuwvrij gemaakt hebt kun je strooizout gaan gebruiken. Dit kan natuurlijk ook met gewoon keukenzout. Vergeet niet dat strooizout absoluut niet geschikt is voor consumptie! Even om toch misverstanden te voorkomen.

Opgelet: “Wees altijd voorzichtig met zout in groene zones en onverharde zones. Strooizout is niet gezond voor planten en bomen.”

Enkele praktische tips

  • Wacht niet te lang met het weghalen van sneeuw. Hoe meer de sneeuw aangetrapt is hoe moeilijker het wordt om het weg te halen!
  • Zorg ervoor dat rioolroosters of slikputje vrij blijven. Dit zorgt ervoor dat het water sneller weg kan bij het dooien.
  • Heb je geen (strooi)zout in huis, ga dan ook zeker niet aan de slag met zand of grind. Dit zou wel eens voor problemen kunnen zorgen wanneer het begint te dooien.
  • Wees niet te kwistig met strooizout want het is een schadelijk product. Dus je beperkt je gebruik best tot het hoogst noodzakelijke!
  • Ga er niet van uit dat wanneer je meteen zout strooit het ook meteen zijn werk doet. Geef het even tijd!
  • Is de sneeuw niet al te hard die je hebt geruimd? Dan kun je er ook nog altijd een leuke sneeuwpop mee maken 

Alvast veel succes met het sneeuwruimen en heb je een leuke sneeuwpop gemaakt? Dan zien we die graag verschijnen als fotomodel in onze Facebookgroep 365x opruimen.

AANBEVOLEN BLOGS

X