Reiskoffer inpakken

Reiskoffer inpakken: Volg deze tips!

Elk jaar is er weer dezelfde frustratie: iedereen kijkt uit naar die lang verwachte vakantie, maar het inpakken van die reiskoffer wordt meestal uitgesteld en zelfs gehaat.

Daarom geef ik hieronder enkele tips om je reiskoffer zo efficiënt mogelijk in te laden. Hopelijk kan ik op die manier een boel stress uit handen nemen.

Reiskoffer inpakken

De basis voor een goede reiskoffer

Maak om te starten een lijstje met alle dingen die je per persoon moet meenemen én een gemeenschappelijk lijstje. Zo heb je al een duidelijk overzicht en vergeet je normaal gezien niet veel. 

Leg per persoon alles wat in de valies moet bij elkaar. Door dit visueel bij elkaar te zien, kom je meestal tot de conclusie dat je veel te veel kleding meeneemt. Zo kan je al wat selectiever inpakken.


Kledij in de reiskoffer

 • Maak efficiënte combinatie van je kleding. Dit voorkomt hopen kledij! Neem dus vooral neutrale onderstukken mee waarop je kan afwisselen met fleurige bovenstukken.
 • Maak handige setjes voor de kinderen op voorhand. Ik steek per kind 1 T-shirt, 1 short en ondergoed in een diepvrieszakje met de naam op. Vergeet alleen geen reserve-setjes mee te nemen.
 • Hoe pak je kledij best in?
  • Zachte stoffen zoals topjes rol je best op en deze leg je best onderaan in de koffer.
  • Stijve stoffen zoals broeken plooi je best op en deze leg je bovenop de opgerolde kledij.
  • Jasjes of vestjes kan je best in elkaar leggen en dan op plooien.
 • Schoenen leg je best aan de zijkant met de zool naar de buitenzijde. Als dat kan is het beter om ze in een zakje te verpakken. Je kan schoenen opvullen met zaken die snel verloren gaan zoals een oplader, zonnebril, fototoestel, … .

Wat doe ik met andere spullen?

 • Voor producten die kunnen uitlopen, maak ik zelf een aparte koffer. Zeker als ik per vliegtuig reis. Deze producten doe je best nog apart in een afgesloten zak. Maar soms is dat zelf niet voldoende!
 • Probeer qua verzorgingsproducten kleine flesjes mee te nemen. Naar de vakantieperiode toe zijn er veel merken die speciaal producten in reisformaat op de markt brengen.
 • Let er goed op dat je medicatie apart opbergt in je valies. Deze moeten absoluut droog blijven. Daarom steek ik pilletjes ook op een andere plaats dan een spray of siroop.
 • Vergeet je reiskoffer niet te labellen!! Dit is heel evident maar word heel vaak vergeten!
 • Pak je spullen gespreid in. Daarmee bedoel ik: wij hebben 4 koffers als we reizen. Een eerste reiskoffer bevat alle producten die kunnen uitlopen en daarnaast dingen die niet kapot of beschadigd zijn (zwemgerief / slofjes / speelgoed dat je kan afspoelen/ …) mocht er toch iets uitlopen. De andere 3 koffers bevatten een mengeling van kledij van iedereen. Zo heb je bij verlies van 1 koffer toch nog kleren van alle gezinsleden bij de hand.

Een laatste tip bij het pakken van je reiskoffer

 • En als laatste tip: enkel rust en zo weinig mogelijk stress kunnen helpen om vlot in te pakken. Begin dus op tijd aan een goed lijstje. Het echt samenpakken van alles doe je best pas de dag voordien. Zo kan je in één keer alles afwerken.

Ik wens jullie alvast een zorgeloze en efficiënte inpak-sessie toe, en geniet vooral van je vakantie!


Heb je een strandvakantie geboekt? En ben je op zoek naar praktisch strandspeelgoed voor je kinderen? Lees dan snel nog even deze blog.

Voor meer tips over opruimen en organiseren kan je aansluiten op Facebookgroep: “365x opruimen”.


Tina Favache

Opruimcoach & Auteur
Opruimcoach