Koekjesmonster in huis en hoe voorkomen we koekjesstress bij de kinderen en jou? Koekjes, chips, snoep, chocolade, … Weinig mensen hebben er geen overvloed van in huis. Zeker niet voor het koekjesmonster! En op zich is dat natuurlijk geen probleem, is het niet dat veel hiervan vervalt tegen dat de doos leeg is.

Wij en zeker onze kinderen houden ervan om steeds de laatste nieuwe doos koekjes open te doen en te proeven terwijl er nog andere beschikbaar zijn die ouder zijn en dus sneller over datum gaan.

Wel, hierbij een kleine tip om die koekjesmonsters wat ik het gareel te houden!

Stap 1: Koekjesmonster in huis met hun eigen mandje

De eerste stap die je zet is te zorgen dat je voor elk kind of koekjesmonster in huis een zelfde of gelijkaardig mandje hebt. Even groot… zo kan daar al geen discussie over zijn. Deze mandjes kunnen dan een label krijgen met de naam van het kind of je kan bv per kind een andere kleur van mandje nemen.

Stap 2: Hoeveel zoetigheden?

Bepaal als ouder de hoeveelheid koeken / snoepjes / chocolade dat op weekbasis per kind (of koekjesmonster) mag gegeten worden. Dit zal zeker verschillen tijdens het schooljaar of in de vakantie!

Een voorbeeldje:

  • Maandag: 1 droge koek voor school
  • Dinsdag: 1 droge koek voor school
  • Woensdag: 1 koek voor thuis
  • Donderdag: 1 droge koek voor school
  • Vrijdag: 1 droge koek voor school + 1 dessert
  • Zaterdag: 1 koek voor thuis + 1 dessert
  • Zondag: 1 koek voor thuis

Dit geef je dus een totaal van 9 koeken per kind of koekjesmonster in huis.

 Gebruik je op dit moment nog een andere “koekjes-techniek” die werkt? Deel het met ons in de groep 365x opruimen – kinderspullen.

Stap 3: Vullen maar, die mandjes!

Nu ga jij als ouder dus dat exact aantal koekjes voorzien in het mandje. Steek er verschillende koeken of snoepjes in dat je kind lekker vind zodat er echt een keuzesysteem ontstaat. Ook zal niet elke mandje identiek zijn. Zo eet niet elke kind of koekjesmonster in huis elk soort koek of heeft een kind een andere voorkeur.

Het voordeel achter deze techniek is dat je als ouder er zelf voor kan zorgen dat AL je pakken koeken en snoep leeg geraken. Er wordt niets nieuw open gedaan zonder dat jij het wil en je weet perfect wat er nog beschikbaar is (geen lege onverwachtse verpakkingen op het rek).

Elk koekjesmonster in huis mag zijn koekje kiezen

Nu kan je aan je kind elke dag / elk moment dat is voorzien ZELF de keuze laten wat hij/zij kiest. Hiermee geef je vrijheid maar stimuleer je ook om beslissingen te nemen! “Want als ik vandaag die lekkere wafel al neem, ja dan kan ik die een andere dag niet meer opeten …”

Natuurlijk mag er geen chocolade-koek mee naar school, maar dit weten kinderen snel heel goed en dit zal binnen de kortste keren ook geen probleem meer vormen bij de keuzes maken.

Je kan op deze manier ook nieuwe dingen introduceren of bepaalde “verslavingen” wat reduceren.

Deze koekjesmand-techniek is natuurlijk ideaal om nu al eens uit te testen zodat tegen 1 september je kinderen er helemaal klaar voor zijn.
En….. niemand in huis is te oud om hiermee te werken hoor 

AANBEVOLEN BLOGS

X