“Wat moet ik toch doen met al die kindertekeningen en werkjes? Het zijn er zoveel dat ik eigenlijk het overzicht verloren ben”. Als Opruimcoach is dit één van de meeste vragen die ik eigenlijk krijg bij gezinnen met kinderen. Het klassieke antwoord dat je tegenwoordig van iedereen zal krijgen is “Digitaliseer alles!”.
Ik sta voor 100% achter dit antwoord. Tegenwoordig gaan we echt met alles digitaal dus het kan ook met kinderwerkjes en tekeningen. Bovendien zal je het je ook heel veel plaats en rommel besparen als je het digitaal bewaard. Zorg er alleen voor dat je het op een plaats bewaard waar je ze niet kan verliezen desnoods dubbel of in een online Cloud.
Maar hoe begin je hier aan als je meer dan 100 kindertekeningen en 30 knutselwerkjes hebt liggen? Lees dan zeker verder want in deze blog krijg je een praktisch stappenplan.
Stap 1: Orden kindertekeningen & werkjes
Stel voor jezelf een doel om mee te beginnen. Het doel kan zijn om 8 à 10 stuks over te houden per kind. Die keuze ligt bij jou maar maak het jezelf vooral niet te moeilijk en begin desnoods met kleine stapjes.
Neem elke kindertekening of werkje vast en stel jezelf de volgende vragen:
Is dit een duplicaat of heb ik het dubbel?
Als je kind veel dezelfde zaken tekent of maakt, heb je waarschijnlijk al 5 tekeningen met bijvoorbeeld een vliegtuig of boom.
Is dit een origineel?
Het is leuker een zelf getekende tekening bij te houden, dan een ingekleurde tekening uit een kleurboek.
Vertegenwoordigt dit een specifieke leeftijd van je kind?
Kan ik deze kindertekening vergelijken met de tekening van 2 jaar geleden, toen mijn kind nog niet binnen de lijntjes kleurde?
Is er een persoonlijke connectie aan verbonden?
Het is veel leuker een werkje of tekening bij te houden van je gezin dan van een machtige superman.
Hoeveel tijd is er in dit werkje gestoken?
Het is evident eerder dingen bij te houden die veel werk hebben gekost dan iets wat snel is gemaakt.
Wat wil je kind zelf graag bijhouden?
Stel je kind hierin geen open vraag, maar stel een gesloten vraag. Bijvoorbeeld: “Wil je deze bijhouden?” Zo kan je kind alleen maar antwoorden met “Ja” of “Nee”. Maar probeer het slim aan te pakken en stel de vraag op de volgende manier: “Welke van deze 5 wil je houden?” Zo zal je kind begrijpen dat er een keuze gemaakt moet worden.
Stap 2: Digitaliseer of klasseer kindertekeningen & werkjes
Nu je deze grondige selectie hebt gemaakt, kan je afscheid nemen van de overige werkjes en tekeningen zonder je schuldig te voelen. Je hebt hierin namelijk grondige en doordachte keuzes gemaakt. Als je wil, kan je deze selectie nu “digitaliseren” of effectief “mooi klasseren” in een map.
Wil je graag meer tips hebben over opruimen? Dan verwijs ik je graag door naar mijn opruimboek waarin veel tips en tricks staan om je te helpen.
Nog een extra tip voor jou!
Ikzelf heb een boek waarin elk schooljaar 4 bladzijden bevat, van elk van mijn kinderen. Elke bladzijde van het boek is voorzien om een selectie van een 8-tal tekeningen of werkjes digitaal tentoon te stellen.
Heb je vragen? Kom je niet verder? Of wil je graag je creaties zelf delen met een groep gelijkgestemden? Wees dan altijd welkom in de Facebookgroep 365x opruimen – Kinderspullen.
Tina Favache
Routinecoach & Auteur