Het is weer vakantie en jammer genoeg valt het weer op dit moment echt wel tegen! Regen, onweer en mist maar geen zon. Dan is het tijd om te knutselen!! Net ideaal met dit weer en als je het goed aanpakt kan je ook nog wat afval uitsparen! Want restafval zoals melkbrikken, wc-rolletjes, blikken, … kan je perfect gebruiken om mee te knutselen.

Nu hoor ik je al denken: “Hoe moet ik hier nu weer mee beginnen?”. Hieronder alvast enkele praktische tips om de vakantiedagen mee te vullen.

Knutselen met potjes

Stap 1: Bedenk een plan

Om te knutselen met afval bedenk je best even wat je wil gaan maken met je kinderen. Ga samen knutselen want kinderen. Dit vinden ze ook een leuke activiteit om samen te doen met mama en papa ­čÖé


Stap 2: Gebruik “afval” om te knutselen

Kijk wat je in huis hebt dat je kan gebruiken. Denk hierbij aan wc-rolletjes, aluminiumfolie, lege verpakkingen, kladpapier, … . Er zijn dus een tal van mogelijkheden!

Daarnaast is het altijd handig om een basispakket in huis te hebben met de knutselspullen. Basisbenodigdheden om te knutselen:

  • Scharen (gewone en figuurscharen)
  • Lijm en plakband
  • Kleurpapier
  • Kleurpotloden en stiften
  • Verf en kwasten
  • Beschermkledij voor de kids
  • Kleine prulletjes zoals kraaltjes, …

Deze lijst kan je natuurlijk aanpassen aan jouw eigen kinderen want ieder kind heeft zo zijn eigen voorkeur om te knutselen.

Knutselen met snippers

Stap 3: Ga knutselen

Verzamel met je kinderen alle spullen en ga gewoon samen lekker gezellig aan de slag. Knutsel er echt gewoon op los.


Stap 4: Geniet van de “Family time”

Geniet van de tijd samen en wees trots op het zelf gemaakt resultaat. Plaats het bijvoorbeeld op een kast, in het zicht! Na de vakantie kan je het prima opbergen bij andere leuke spullen van je kinderen.

Knutselen met karton

Wil je graag meer te weten komen over het bewaren van werkjes en tekeningen van je kinderen dan verwijs ik je graag door naar mijn blog.


Ik wens je alvast heel veel knutselplezier met jouw kinderen.


Voor meer tips en tricks ben je altijd vrijblijvend welkom in mijn Facebookgroep: “365x opruimen – Kinderenspullen“.


Tina Favache

Opruimcoach, Routinecoach & Auteur
Opruimcoach