Doorschuifsysteem voor speelgoed

Doorschuifsysteem voor speelgoed

Te veel speelgoed op 1 plaats in je woning? Geen nood! Dit komt in heel veel gezinnen voor en vooral in gezinnen met verschillende kinderen van een verschillende leeftijd. En ja, dan kan dat nogal eens uit de hand lopen! De oplossing hiervoor is het doorschuifsysteem… Maar straks meer hierover!

Het is dan ook opvallend dat hoe meer speelgoed er is, hoe minder er mee gespeeld gaat worden omdat je kind gewoon het overzicht verliest.
Kinderen kunnen namelijk maar beperkt in zich opnemen wat er beschikbaar is.


Stap 1: Beperkte ruimte

Het is ideaal om te starten met afbakenen van de speelzone. Door voor jezelf en je kinderen deze zone duidelijk af te bakenen, kan je ook bepalen wat je stockeerplaats voor speelgoed kan of mag worden.

Werk in de omgekeerde richting:

  • Bepaal dus niet de hoeveelheid!
  • Maar kies een kast en vul deze met het speelgoed.
  • Behoud daar vooral de regel : vol = vol

Stap 2: Minder speelgoed door het doorschuifsysteem

Maar wat doe ik met het overige speelgoed? Het speelgoed dus dat niet in die ene kast in de speelruimte kan komt in het doorschuifsysteem!

Zo start je:

  • Voorzie een bepaald aantal bakken die je buiten de speelhoek kan stockeren. Neem doorzichtige bakken die je kan labelen.
  • Verdeel AL het speelgoed in groepen, bv. blokken, poppen, auto’s, …
  • Bepaal dan hoeveel van deze groepen effectief een plaats kunnen krijgen in je beschikbare plaats in de speelhoek (zonder te proppen).
  • De overige groepen, die je dus in die extra bakken gaat stockeren, gaan in het doorschuifsysteem.

Dit wil dus zeggen dat je op vaste tijdstippen, bijvoorbeeld 1 keer per maand al het speelgoed gaat wisselen tussen de actieve speelhoek en de stockageplaats!

Zo creëer je afwisseling en uitdaging omdat er altijd wel iets “nieuw” is. Ook zal je kind creatiever en intensiever met het aangeboden speelgoed spelen omdat hij/zij een overzicht heeft.

Doorschuifsysteem voor speelgoed

Enkele tips voor een optimaal doorschuifsysteem!

  • Heeft je kind in een bepaalde speelgoedgroep geen interesse meer? Zet het dan voorlopig terug even weg. Haal het nog een keer terug boven binnen 2 maand. Is er dan nog steeds geen interesse dan kan je overwegen om het je woning te laten verlaten.
  • Bepaalde kinderen spelen met een bepaald soort speelgoed heel graag. Je kan deze groep dan ook continu aanwezig laten om te combineren met andere dingen.

Probeer deze techniek zeker even uit! Je zal merken dat zowel jij als je kinderen aangenaam verast zullen zijn van het effect van dit doorschuifsysteem! De creativiteit van je kinderen zal zeker gestimuleerd worden en ik ben er zeker van dat speelgoed opeens op andere leuke manieren zal gebruikt worden.


Ik wens je alvast veel plezier met deze techniek! Voor meer praktische tips of andere leuke opruimtips kan je terrecht in de Facebookgroep 365x opruimen – Kinderspullen.

Wil je graag nog extra opruimtips voor de speelkamer? Kijk dan snel naar deze blog.


Tina Favache

Opruimcoach, Routinecoach & Auteur
Opruimcoach