Het doorschuifsysteem voor speelgoed!

 

Te veel speelgoed op 1 plaats in je woning?
Geen nood! Dit komt in heel veel gezinnen voor.
Vooral in gezinnen met verschillende kinderen in diverse leeftijdscategorieën kan dit wel eens uit de hand lopen.
Het is dan ook opvallend dat hoe meer speelgoed er is, hoe minder er mee gespeeld gaat worden omdat je kind gewoon het overzicht verliest.
Kinderen kunnen namelijk maar beperkt in zich opnemen wat er beschikbaar is.

Bakken sorteren

 

Stap 1: Beperkte ruimte

Het is ideaal om te starten met afbakenen van de speelzone. Door voor jezelf en je kinderen deze zone duidelijk af te bakenen, kan je ook bepalen wat je stockeerplaats voor speelgoed kan of mag worden.

Werk in de omgekeerde richting:

 • Bepaal dus niet de hoeveelheid, wat je dan vervolgens in 1 of 2 kasten gaat proppen.
 • Maar kies een kast en vul deze met het speelgoed.
 • Behoud daar vooral de regel : vol = vol

 

Stap 2: Beperk speelgoed

Maar wat doe ik dan met het overige speelgoed? Het speelgoed dus dat niet in die ene kast in de speelruimte kan?
Daar komt dan het doorschuifsysteem aan te pas!

Zo start je:

 • Voorzie een bepaald aantal bakken die je op een extra plaats (buiten de speelhoek) kan stockeren. Ideaal hiervoor zijn (doorzichtige) bakken die je gaat labelen.
 • Verdeel dan AL het speelgoed in groepen, bv. blokken / poppen / auto’s / keukengerief / diertjes / …
 • Bepaal dan hoeveel van deze groepen effectief een plaats kunnen krijgen in je beschikbare plaats in de speelhoek (zonder te proppen).
 • De overige groepen, die je dus in die extra bakken gaat stockeren, gaan in het doorschuifsysteem.
  Dit wil dus zeggen dat je op vaste tijdstippen, bijvoorbeeld 1x per maand, speelgoedbakken / speelgoedgroepen gaan wisselen tussen de stockageplaats en de actieve speelhoek.
 • Zo creëer je afwisseling en uitdaging omdat er altijd wel iets “nieuw” is. Ook zal je kind creatiever en intensiever met het aangeboden speelgoed spelen omdat hij/zij een overzicht heeft.

 

Enkele tips

 • Heeft je kind in een bepaalde speelgoedgroep geen interesse meer? Zet het dan voorlopig terug even weg. Haal het nog een keer terug boven binnen 2 maand. Is er dan nog steeds geen interesse dan kan je overwegen om het je woning te laten verlaten.
 • Bepaalde kinderen spelen met een bepaald soort speelgoed heel graag. Je kan deze groep dan ook continu aanwezig laten om te combineren met andere dingen.

 

Probeer deze techniek zeker even uit! Je zal merken dat zowel jij als je kinderen aangenaam verast zullen zijn van het effect van dit doorschuifsysteem! De creativiteit van je kinderen zal zeker gestimuleerd worden en ik ben er zeker van dat speelgoed opeens op andere leuke manieren zal gebruikt worden.

 

Ik wens je alvast veel plezier met deze techniek! Voor meer praktische tips of andere leuke opruimtips kan je terrecht in de Facebookgroep 365x opruimen – Kinderspullen.

 

Tina Favache

Opruimcoach & auteur

Tina Favache