Er is een kamer in mijn huis waar ik zo snel mogelijk weg wil, omdat deze kamer mij geen sfeer van rust kan bieden. De badkamer, een plek waar je toch wat tijd in kan spenderen. Waar je vaak ook komt voor de rust van een warme douche of bad. Of waar je gezellig bij je kindjes kan zitten die in het bad zitten.

Mijn badkamer beantwoord dus niet aan mijn nood aan rust. Integendeel, ze bezorgt me innerlijke stress die ik wel kan wegsteken, maar die steeds blijft sluimeren.

Sommige kamers kan je snel de sfeer geven die je wil dat die uitstraalt, andere kamers hebben meer tijd nodig. Maar onlangs vond ik ze, mijn sfeer van gRUST in de badkamer, op een moment dat ik het helemaal niet verwachtte…


Hoe het begon…

Mijn badkamer dus, vanaf het eerste moment dat ik er binnenkwam, een doorn in mijn oog.

Klein, donderbruine tegels, groezelige douchewand, belabberde bruine lavabo, koude vloer, vuil douchegordijn, kortom, alles wat ik niet wou in een badkamer. Maar hé, je kijkt daar door, je koopt het huis en je voornemen om de badkamer aan te pakken verdwijnt dan naar de achtergrond. Me echt thuisvoelen in die badkamer, nee, nooit gevoeld…


Wel functioneel, geen sfeer van rust…

In die 9 jaren dat we in ons huis wonen veranderde wel hier en daar iets aan de badkamer. Maar de sfeer er in krijgen, dat lukte maar niet. Tot ik het enkele weken geleden zo zat was dat ik er toch maar eens goed aan begon, geen kinderen of man in huis dus het was mijn kans. Ik had zelfs een plan, ik wou groene rust of gRust zoals ik het zelf noem.

De belabberde bruine lavabo was gelukkig al enkele jaren vervangen door een groot wil meubel met spiegelkast en 2 lavabo’s. Zeker geen overbodige luxe met 3 kinderen. De vloer was warmer geworden met de aanleg van een nieuwe vloer, het douche gordijn was in de voorbije jaren vaak vervangen, maar de rest bleef hetzelfde. Geen prioriteit noemen ze dat dan, dus ook geen rust. Tot de dag dat ik eraan begon…

 Sfeer van grust

Functioneel en rust…

De spiegelkast werd ontdaan van alles wat erin stond en het logisch denken begon, wat zette ik waar? Wat heb ik echt veel nodig en wat niet? Welke spullen zijn seizoensgebonden? Welke zijn eigen aan het gezin?

Voor mezelf was het belangrijk dat ik mijn lenzen snel kan aandoen. Concreet wil ik dus niet te veel handelingen moeten stellen om aan mijn lenzen te kunnen. Hetzelfde voor mijn tandenborstel.

De medicatie bekeek ik eens grondig naar vervaldatums en rangschikte ze in de spiegelkast. Alle medicatie die specifiek is voor ons gezin kreeg ook een logische maar bereikbare plaats.

Ik labelde alles zodat er geen spullen fout gelegd kunnen worden. Daarna werkte ik de lavabo’s af met kaders en gaf instructies aan mijn gezinsleden om te vermijden dat alles terug vol komt te liggen.

Ik voelde de rust al opborrelen…

Van ene kastje boven ons douchebad schroefde ik het deurtje er af en ik creëerde een plekje voor de shampoos, douchegels, washandjes, badstop zonder dat deze overal rond het bad slingerden. Ook hier een plantje bij en tevreden kon ik een stapje achteruit doen en genieten van wat ik al zag.

Het groen trok ik door rond het bad met enkele zwarte bloempotjes met badkamerproof plantjes en enkele mooie flesjes met gedroogde bloemen. Dit alles creëerde voor het eerst de sfeer die ik wil voelen als ik mijn badkamer binnenstap. De sfeer van gRUST of groene rust…

Sfeer behouden…

We zijn er eigenlijk nog lang niet met die badkamer, enkele – voor mij dan – fundamentele dingen moeten nog gebeuren, maar dat komt nog wel. Belangrijk is dat ik dit gevoel kan blijven behouden in  mijn badkamer. Ik spendeerde alvast al heel wat meer minuten in mijn badkamer sinds ik de gRUST vond.

Sofie, Blogmama

Sofie

Welke sfeer vind jij belangrijk in je badkamer? Laat het ons even weten in de Facebookgroep 365x opruimen.


Dit was Sofie, 1 van onze blogmama’s. Wil je graag ook blogmama worden? Klik dan hier voor meer informatie.


Tina Favache