Opruimen met kinderen

Opruimen met kinderen doe je zo!

Opruimen met kinderen is best een lastig iets. Maar daar is gelukkig wel een praktische maar ook leuke oplossing voor. Geef een opruimfeestje, de ideale oplossing voor de eeuwige discussie tussen ouders en kinderen! Ikzelf kan er ook echt wel wat van. Zeuren over hun troep, maar onlangs las ik dat je kind succesvol wordt van huishoudelijke klusjes. Dus weg met het schuldgevoel en laat je kinderen maar opruimen… Een succesvol leven gegarandeerd!

9 Handige tips bij het opruimen met kinderen

Schoon schip maken, af en toe moet het echt wel eens gebeuren! Dus kun je het maar beter leuk maken voor jezelf maar ook voor de kinderen. Maar nu vraag je je waarschijnlijk af hoe je dit nu het beste gaat aanpakken. Ik raakte het daarnet al aan, een opruimfeestje geven. Een hele praktische maar ook erg leuke oplossingen voor jezelf en je kinderen. Hou je klaar voor mijn 9 praktische tips voor een opruimfeestje!

Tip 1: Houd het opruimfeestje simpel!

“Ik ruim het snel wel even voor je op!” is vaak de eerste reflex die je als ouder hebt wanneer je een ontplofte living hebt. Nee, zo doe je het beter niet! Hou het voor de kleinste kinderen simpel en maak duidelijk wat van hen verwacht wordt!

Wees duidelijk en zeg bijvoorbeeld: “Leg die blokjes in de doos” want dat zal een kleuter veel beter begrijpen dan “Ruim maar alles snel op”.

Tip 2: Laat de kinderen hun spel eerst afronden

Zeg enkele minuten op voorhand aan je kind dat er straks opgeruimd zal moeten worden! Zo krijgen je kinderen de kans om hun spel af te ronden en zo zal je ook op minder weerstand botsen. Zo voorkomen je in elk geval ook veel gemopper en stress bij je kinderen maar ook bij jezelf.

Tip 3: Gebruik een lied bij het opruimen met kinderen

Dit is iets wat kleine kinderen heel leuk vinden om te doen. Kies samen met je kind een opruimlied uit en leg dit op als startsignaal voor het opruimen. Zo leren kinderen dat ze moeten gaan opruimen. Denk maar aan het verhaal van de hond van Pavlov! Voor wie dit niet kent, dit is een methode waarmee je gewenst gedrag snel en consequent kan aanleren. Het werkt alvast bij dieren en uit onderzoek is dus ook gebleken dat het werkt bij mensen.

Tip 4: Hou de opruimtijd beperkt!

Zorg ervoor dat het opruimen niet te lang duurt! Het einde van het liedje is dan ook het einde van de opruimtijd (in de ideale wereld). Daarna moet alles opgeruimd en clean zijn.

In het begin zal dit niet meteen lukken maar je kan er naar toe groeien met je kind want dit moet een kind ook echt wel leren! Dus geef het in elk geval een beetje tijd want als het niet de eerste keer lukt dan is dat ook helemaal prima en eigenlijk wel logisch ook want het is iets nieuw en dat heeft tijd nodig.

Tip 5: Kinderen vs. Ouders

Wat ook een leuke oplossing kan zijn… Maak er een wedstrijdje van en laat de kinderen onderling samenwerken tegen de ouder! Dit werkt echt elke keer opnieuw. Verdeel de rommelige kamer in 2 delen en dan kan je de kinderen een helft laten kiezen en jij doet dan de andere kant.

Ooh ja, papa’s laat je kinderen ook eens een keertje winnen he 😉 Dit is zeker een handige methode wanneer je moet opruimen met kinderen want hier ga je met hen een uitdaging aan en dat prikkelt heel erg om de ouder te verslaan als het ware.

Je kan deze tips ook toepassen in combinatie met de Routineklok. Voor meer informatie kijk even snel op deze blog.

Tip 6: En na het opruimen … De beloning!

Een klassieker, maar het werkt wel goed! Beloon je kind na het opruimen met een knuffel of een complimentje zoals “Hoera! Jij bent de opruimkampioen!”. Dit is bovendien ook een extraatje voor het zelfvertrouwen van je kind.

Tip 7: De prularia-box is ideaal bij het opruimen met kinderen

Maak een prulletjes-box waarin je losse stukken kan verzamelen. Vind je een stuk van een puzzel of gezelschapsspel onder de zetel waarvan je niet meer weet uit welke doos het komt? Gooi het basketbal-gewijs in de box. Mankeert je kind een stukje bij het puzzelen dan weet je alvast waar het misschien zou kunnen zijn.

Tip 8: Een duidelijke: “Alles heeft een plaats”

Orden speelgoed in bakken of kasten en zorg ervoor dat alles een vaste plaats heeft. Je kan samen met je kind icoontjes tekenen of prenten uit reclameboekjes aanbrengen op de speelgoedbakken. Zo zorg je ervoor dat je kind duidelijk weet wat in welke bak hoort.

Tip 9: Opruimfeestje met beloning …

Welk kind houdt niet van blinkers? Knutsel samen met je kind(eren) een aantal wisselbekers: de opruim-troffee, een beker voor de afwaskampioen, zonder-morren-naar-de-kelder-medaille, de composthoop-cup, … .

Hou op zondagavond alvast de wekelijkse blingbling verkiezing en reik dan de leuke, blinkende beloningen uit. Jouw kinderen blinken van trost met hun stralende cup op hun nachtkastje!

Dit waren de 9 EHBO-tips (eerste hulp bij opruimcrisissen). Bij deze zijn jullie gewapend voor de volgende toy-explosie!

In mijn huis lijkt altijd een bom ontploft!

Hoe hard ik ook mijn best doe om op te ruimen en te poetsen, ik blijf maar rondlopen doorheen mijn huis als een kip zonder kopen ik zie geen verschil. Herken jij jezelf hierin?

In mijn huis lijkt altijd een bom ontploft!

Hoe hard ik ook mijn best doe om op te ruimen en te poetsen,
ik blijf maar rondlopen doorheen mijn huis als een kip
zonder kop en ik zie geen verschil.
Herken jij jezelf hierin?