Opruimen en schoonmaken, leuk? Zeker! Tina Favache is opruim- en routinecoach en auteur van “Mijn Opruimboek”. Ze geeft enkele handige tips waarmee je in een kwartiertje tijd je woning opruimt. Zo bespaar je tijd en haal je voldoening uit je vrije dag, zonder daarna vermoeid in de zetel neer te ploffen. Succes!

Doe de Pacman

Je huis is het doolhof en jij bent Pacman die op jacht gaat naar bolletjes. Alleen zijn de bolletjes allerlei losliggende spullen in je huis. Je neemt een wasmand, doos of zak en legt een parcours af door alle ruimtes van je huis. Zolder en kelder sla je over. In iedere ruimte neem je zaken mee die daar niet thuis horen. Denk maar aan een glas op de slaapkamer, een speelgoedje in de badkamer, een schaar die ergens ligt te slingeren, enzovoort.

Aangezien je van de ene naar de andere ruimte gaat, kan je de spullen meteen ook op de juiste plaats leggen en is aan het einde van je ronde je wasmand leeg. Het is een oppervlakkige manier van opruimen die hooguit een kwartier duurt, maar waarmee je losse zaken hun vaste plaats teruggeeft.

Decoratie shuffle

Mensen zijn gewoontedieren. In onze huizen staan veel zaken vaak op een vaste plek op de kast. Zo’n zestig procent van onze decoratie is standaard, de andere veertig is seizoensgebonden en varieert dus vaak. Maar wat als je in die standaarddecoratie ook wat beweging brengt?

Mix it up en geef die eens een andere plaats. Verzamel alle decoratie op je kasten op de tafel. Ook de plantjes en kaders horen daarbij. Vervolgens geef je alles een nieuwe plek. Het is snel, kost geen geld en weinig moeite en jij wandelt met een fijn gevoel de ruimte binnen.

Kitchen date

De keuken is een typische ruimte waar je veel spullen verzamelt. Zet een timer van 15 à 20 minuten, trek enkele schuiven open, denk niet te lang na en verzamel twintig spullen. Dit zijn spullen die je eigenlijk niet gebruikt en die alleen maar plaats in nemen. Het kan iets zijn dat je dubbel hebt, een mok waar een stukje af is, iets dat je ooit gekocht hebt omdat het er handig uit zag en eigenlijk nooit gebruikt. Je vindt gegarandeerd twintig spullen en je keukenkasten worden er een pak overzichtelijker door.

Verschenen in Netwerk Verpleegkunde #mei 2021 - Anastasia Verleysen

AANBEVOLEN BLOGS

X