Vraag : De ochtendstond heeft vooral stress in de mond. Hoe kan het vlotter?

’s Ochtends is het bij ons altijd stressen. Er moet veel gebeuren op korte tijd en net dan blijven de kinderen talmen. Ik por hen aan om voort te maken en doe veel zelf omdat we anders niet op tijd komen. Hoe pak ik het anders en beter aan?

Antwoord :

Zolang kinderen niet vlot kunnen kloklezen, blijft tijd iets vaags. Zij ervaren de stress van zo’n ochtendspits niet als “we moeten voortmaken anders komen we te laat”, maar eerder als “oei, mama of papa is onrustig/kwaad/lastig”. En dat heeft meestal een omgekeerd effect.
Als je wil dat kinderen mee de handen uit de mouwen steken voor kleine taakjes kan je het best rust uitstralen en hen vaste taken geven.

Een RoutineKlok kan helpen. Met pictogrammen en kleuren maak je jullie routine zichtbaar op een klok.

Zo ziet je kind wat de volgende taak is en hoeveel tijd hij of zij nog heeft om de huidige taak af te werken. Bepaal de volgorde van taakjes vooraf samen met je kind (eerst essentiële zaken zoals aankleden, eten, enz.) Geef elk kind zijn eigen taak en wissel bijvoorbeeld na een week om.
Geef hen de verantwoordelijkheid om er zelf mee aan de slag te gaan. Maak je niet de hele tijd druk en roep geen orders in het rond.
Hang een afvinklijstje op het prikbord of de koelkast. Wie bijvoorbeeld 5 van de 7 dagen een taak heeft uitgevoerd krijgt iets leuks. Een beloning is niet het einddoel, maar kan de motivatie vergroten. Geef complimentjes, ook al is het werkje niet helemaal uitgevoerd zoals jij het zou doen. Alle begin is moeilijk, ondermijn de motivatie niet.
Net zoals jij niet elke dag met evenveel energie opstaat, geldt dat ook voor je kind. Hou daar rekening mee en praat erover. Zo leert een kind dat ouders ook niet altijd zin hebben in klusjes, maar dat er spijtig genoeg geen kaboutertjes bestaan …

Deze vraag werd beantwoord door Tina Favache, opruim- en routinecoach.
Ook een opvoedvraag? Opvoeden@gezinsbond.be

Meer info over de RoutineKlok : klik hier

AANBEVOLEN BLOGS

X