Heb je er al eens bij stil gestaan wat jou het meeste stress bezorgd als ouder? Uit onderzoek is gebleken dat slaapgebrek maar ook een rommelig huis voor stress zorgt bij jonge ouders.

Ik hoor je al denken … Stress hoort toch eenmaal bij het ouderschap? Dat wil ik dan alvast even ontkrachten! Het kan echt een stuk relaxter en daarom heb ik mezelf uitgenodigd om een 4-tal tips uit te schrijven. Zo kan je alvast eens achterover in de zetel gaan zitten en ont-stressen!

Stress

Opruimen kan op elke leeftijd!

Ja, je leest het goed! Al vanaf het moment dat kinderen rondlopen en dingen kunnen vastnemen, ben je in de mogelijkheid om hen te leren opruimen! No Stress…

Kinderen begrijpen nog niet wat je bedoeld met “ruim je speelgoed op”. Dus moet je het ook even anders aanpakken. Je kan een kind namelijk al spelend leren opruimen. Door het samen te doen gaat het opruimen al vele malen sneller maar je leert hen op een leuke manier wat opruimen is.

Door op deze manier te tonen aan kinderen dat elk dingetje, speelgoedje zijn eigen plaats heeft zal je kind al de logica aanleren. Je kan er bijvoorbeeld ook een verhaal rond maken of misschien een liedje. Zo maak je het leuk voor je kind maar ook voor jezelf! Je bent meteen ook met je kind bezig en dat zijn nu meteen ook 2 vliegen in 1 klap!


Vermijd stress door er een feestje van te maken.

Maak opruimen leuk… Vermijd vooral een negatieve intonatie als je vraagt aan je kind om op te ruimen. Kinderen voelen aan hoe jij je op dat moment voelt en hoe jij het op dat moment overbrengt.

Bekijk het even vanuit hun ogen. Als jij kwaad bent en je vraagt om op te ruimen hoe komt dat dan over? Nu even omdenken, als jij blij bent en je vraagt aan je kleuter om op te ruimen… Hoe groot is de kans dan dat je kleuter er spontaan aan zal beginnen zonder tegenstribbelen?

De beste methode is het opruimlied. Zeker voor jonge kinderen is dit een gemakkelijke en snelle manier. Heb je al iets oudere kinderen dan zal dat misschien niet meer zo aantrekkelijk zijn en dan kan je er bijvoorbeeld een wedstrijd rond verzinnen…


Wil je graag weten hoe je dit aanpakt? Kijk snel even naar dit blog bericht voor meer tips & tricks.


Stress Kip, kijk even naar jezelf!

Heb jij orde als ouder? Maak je er ook regelmatig een “boeltje” van? Verwacht dan niet van je kind om ordelijk om te gaan met zijn eigen spulletjes. Dit zijn zaken die je in jouw opvoeding mee hebt gekregen maar die je op jouw beurt ook weer meegeeft met je kinderen.


Vind jij orde lastig? Begin met kleine stapjes. Merk je dat je vast zit of hier geen stap in verder komt, neem dan contact met mij op.


Beperk de hoeveelheden …

Zorg ervoor dat je geen overvolle kasten, speelkamers, slaapkamers, … hebt. Kinderen zien geen overzicht meer als er te veel staat en dan is het veel gemakkelijker om “rommel” te maken. Door te beperken loopt het minder snel uit de hand en het geeft jouw kind ook de kans om creatief te zijn met de spullen die hij heeft.

Kijk vooral naar de beschikbare ruimte in je huis en jouw situatie om te bepalen wat jij als haalbaar ziet voor jouw gezin. Zo geef je je kind alvast de kans om op een goede manier te leren opruimen.


Heb je na het lezen van mijn blog zin om praktische tips en trics te delen over opruimen binnen het gezin? Dan ben je vrijblijvend welkom in mijn Facebookgroep: “365x opruimen – Kinderspullen“.


Tina Favache

Opruimcoach, Routinecoach & Auteur
Opruimcoach

Bron