Routines of gewoontes

Routines of gewoontes

Routines of gewoontes… Nu hoor ik je al denken, dat is toch hetzelfde. Ja en nee, een gewoonte doe je onbewust en doe je dus vanzelf maar een routine (nog) niet. Dit doe je heel bewust om er dan ook een gewoonte van te maken. Om van een routine naar een gewoonte te gaan moet je het zeker 4 tot 6 weken volhouden. Dan gaat het uiteindelijk echt vanzelf en zal je het doen zonder dat je erbij nadenkt…

Wat is nu het voordeel van Routines of Gewoontes?

Wanneer je aan de slag gaat met je Routines of gewoontes maak je het jezelf eigenlijk gewoon een stuk praktischer. Je staat eerst en vooral even stil bij wat je nu doet en hoe het efficiënter kan. Wanneer je dat weet kan je er ook meteen stap voor stap mee aan de slag gaan. Doordat je dit doet ga je jezelf een heel pak werk en tijd besparen waardoor je in het weekend bijvoorbeeld meer tijd voor de kinderen kan vrijmaken.

Het start altijd met het uitwerken van een Routine, deze in de praktijk te zetten en vervolgens vol te houden tot het echt een gewoonte begint te worden. Zowel een Routine als een Gewoonte hebben dezelfde voordelen alleen kost een routine net iets meer tijd en energie tot er een automatisme in komt. Mooi meegenomen toch? Ik wil je alvast nog enkele praktische tips meegeven die je ook meteen kan gaan uittesten met je eigen gezin.

Routines of gewoontes

Praktische Routine Tips

Er bestaat niet zo iets als een “Gouden Tip” maar het begint vaak al met een goede planning. Dat is dan ook meteen mijn allereerste tip die ik je wil meegeven. 

 

  • Maak een duidelijke planning en maak het visueel. Wees realistisch en begin klein.
  • Doe het stap voor stap en begin in 1 ruimte. Doe dus zeker niet alles tegelijk want dat werkt zeker niet!Structuur is heel belangrijk bij het opzetten van een routine.
  • Maak het niet te zwaar op vlak van tijd. Beperk je tot maximum 50 minuten per blok en las dan een koffie of theepauze in.
  • Betrek je gezin en ga in overleg zodat je het samen doet.
  • Maak een overzicht van alle taken die je bijvoorbeeld overdag doet zodat je inzicht krijgt in het totale takenpakket zodat het veel vlotter gaat om alles realistisch in te delen.

Wil je van het opruimen met kinderen ook een Routine maken? Bekijk dan zeker even mijn blog over Opruimfeestjes met kids.

In mijn huis lijkt altijd een bom ontploft!

Hoe hard ik ook mijn best doe om op te ruimen en te poetsen, ik blijf maar rondlopen doorheen mijn huis als een kip zonder kopen ik zie geen verschil. Herken jij jezelf hierin?

In mijn huis lijkt altijd een bom ontploft!

Hoe hard ik ook mijn best doe om op te ruimen en te poetsen,
ik blijf maar rondlopen doorheen mijn huis als een kip
zonder kop en ik zie geen verschil.
Herken jij jezelf hierin?