Tik tak, tik tak, tik…! Elke dag is het weer hetzelfde liedje: “Is iedereen op tijd klaar om te vertrekken?” Elke ouder is zich in het huishouden dan ook zeer bewust van een zeer hardnekkig en sluw beestje genaamd… stress. Dankzij de routineklok geen stress meer?!?


Stress!

Elke ochtend gaat namelijk gepaard met een race tegen de klok. Iedereen moet uit bed, er moet ontbeten worden, iedereen moet aangekleed geraken, schooltassen en lunchtassen moeten klaargemaakt worden… Het is een ellendig gevecht tegen de tikkende klok waar de meeste ouders elke ochtend weer tegenaan lopen.

“Het komt omdat ik de kinderen nooit vooruit krijg” hoor ik bij 90% van mijn klanten. Dit is ook daadwerkelijk zo omdat kinderen tijd anders percipiëren dan volwassenen. Het is voor een kind vrij moeilijk tot onmogelijk om een tijdspanne van 10min exact in te schatten, zelfs als er een klok aanwezig is.

Tegenwoordig gebruiken een aantal gezinnen reeds routinekaarten om hun kinderen een zicht te geven van wat er van hen verwacht wordt ‘s ochtends. Dit geeft inderdaad een goed beeld van wat in welke volgorde moet ondernomen worden.

MAAR … dit geeft absoluut geen garantie dat dit binnen een bepaalde tijdspanne ondernomen zal worden.

Daarom ben ik op zoek gegaan naar een eenvoudige en toch zeer duidelijk manier om kinderen een ochtendroutine te laten uitvoeren binnen een beperkte tijd en zonder (al te grote) begeleiding.


De routineklok is het antwoord

Deze klok is eenvoudig zelf te maken en kan je met inspraak van je kinderen samenstellen. Zorg dat deze klok goed in hun gezichtsveld hangt zodat er ook een focus aan gegeven kan worden.

Routineklok

Hoe ga je te werk?

Stap 1

Bepaal wat de gewenste stappen zijn die je kind onderneemt gedurende de 60 minuten voor het vertrek naar school.

  • Eten
  • Aankleden
  • Tv-kijken of ontspannen – ouders maken hun klaar
  • Jas en schoenen aandoen
  • Schooltas klaarzetten

Stap 2

Bepaal nu de goede volgorde van deze stappen zodat je kind deze logisch kan uitvoeren en verdeel de beschikbare 60 minuten als volgt:

  • Eten: 15 minuten
  • Aankleden: 10 minuten
  • Tv-kijken of ontspannen: 15 minuten
  • Schooltas klaarzetten: 5 minuten
  • Jas en schoenen aandoen: 10 minuten

Stap 3

Geef elke stap nu een kleur en breng op je klok een zone aan met deze kleur en een pictogram of tekening van de te ondernemen stap. Op deze manier krijgt je kind een duidelijk beeld van wat hij moet doen en vooral HOE LANG deze stap mag duren. Doordat de klok verder zal tikken geeft dit je kind ook een realistisch gevoel van tijd. Na verloop van tijd zal je merken dat ook de pictogrammen overbodig worden omdat het stappenplan een routine zal worden.

Deze ochtendklok wordt ondertussen in vele gezinnen gebruikt en zorgt ervoor dat zowel kinderen als ouders hun dag zonder te veel stress kunnen starten. Kinderen vanaf een leeftijd van 3 jaar kunnen hiermee (mits een goede en duidelijk begeleiding in het begin) aan de slag.

Je dag op een leuke en ontspannen manier starten is van essentieel belang om goed te presteren en leuk te kunnen spelen. Deze eenvoudige maar superhandige routineklok kan hierin een sleutelpunt zijn, dus probeer hem zeker uit!


Wil je deze praktische klok in huis halen? Kijk dan snel in de Shop voor meer informatie.

Wil je graag meer praktische uitleg over hoe je mijn klok in elkaar zet en hoe hij werkt? Kijk dan snel naar mijn YouTube kanaal.


Tina Favache

Opruimcoach, Routinecoach & Auteur
Tina Favache