Regelmaat en Routine, net wat kinderen nodig hebben om goed te gedijen… Denk maar even aan jezelf! Hoe voel jij je als je steeds opnieuw chaos rond je heen ervaart? Voel jij je dan rustig? Misschien kort maar als het langer blijft duren dan zal je ook stress en onrust ervaren…

Dus mijn boodschap voor jou… Zorg voor regelmaat, structuur en routines! Zeker voor een goede en gezonde ontwikkeling van kinderen is dit belangrijk… Dat kan je alvast op een blaadje meegeven.


Kinderen hebben regelmaat nodig!

Kinderen die geen structuur en regelmaat ervaren zitten vol stress. Dit kan best een lastig zijn voor kinderen en dit zorgt dan ook voor problemen. Natuurlijk is de uiting hiervan bij elk kind anders en hangt het uiteraard ook wel samen met de leeftijd.

regelmaat

Mijn tip voor meer regelmaat

Maak een duidelijk planning voor kinderen! Een goed voorbeeld hiervan is een planningsbord of routinebord. Deze omvat 1 week en dat is meer dan voldoende voor kinderen!

Hoe maak ik een planbord? Daar zijn 2 mogelijkheden voor. Je kan er eentje kopen maar je kan er ook eentje zelf maken met bijvoorbeeld een groot blad papier dat je op de muur hangt.

Bekijk even wat voor jezelf lukt ook budgetgewijs want een bord aankopen is een investering maar dit kan je er wel terug uithalen doordat je bepaalde andere “problemen” kan voorkomen. Denk maar aan gemiste afspraken, dubbele aankopen, …


Regelmatig plannen met kinderen

Het is niet zo evident om een planning te maken die kinderen begrijpen. Hou de volgende tips in je achterhoofd en dan zou het normaal wel moeten lukken ook met kleine kinderen die nog maar net gestart zijn op school.

  • Stel het visueel voor met kleuren en eenvoudige pictogrammen.
  • Neem als standaard 1 pictogram per levensjaar. Dus is je kindje 4 jaar dan zijn dit 4 pictogrammen.
  • Zorg dat de kleuren gemakkelijk uit elkaar te houden zijn. Opletten met oranje en rood bijvoorbeeld soms is dit nog moeilijk te onderscheiden voor kleine kinderen.
  • Gebruik de basiskleuren, dit houdt het ook eenvoudig!
  • Begin niet met schrijven! Veel kleine kinderen kunnen dit nog niet echt begrijpen.
  • Opgepast met cijfers want ook hier maken veel mensen de fout. Voorbeeld: Kindje 1 en kindje 2, dit kan je gemakkelijk vervangen door een magneet met een foto of een kleur. Ik koos ervoor om voor mijn kinderen de kleur blauw en groen te gebruiken. Dit trok ik ook door doorheen mijn hele huis.

Wil je meer weten over het gebruik van de kleuren in mijn huis? Kijk dan even snel op deze blog want daar staat alles mooi uitgelegd.

Heb je zelf een leuk planningsbord gemaakt? Deel het dan zeker even met ons in onze Facebookgroep 365x opruimen – kinderspullen.


Tina Favache

Opruimcoach, Routinecoach & Auteur

Bron : #8 Rommel bezorgt ouders het meeste stress