Ochtendroutine, een duur woord voor de structuur waarop je ochtend verloopt. Deze start op het moment dat je op staat en eindigt wanneer je klaar bent om te vertrekken.

Vaak zijn er geen problemen tot er iets veranderd. Denk maar aan een kindje die geboren wordt of een wijziging in je uurrooster. Ook een wijziging in je familiale situatie kan deze routine op stelten zetten.

Ochtendroutine

Wat kan het soms goed fout lopen?

Een drukke ochtendspits kan al helemaal om zeep zijn als je nog maar 5 minuten vertraging oploopt. Denk maar bijvoorbeeld aan een autosleutel die je niet vind of je overslaapt jezelf!

Zo kan een kleine onvoorziene gebeurtenis heel de routine in de war sturen en het gevolg is dat je er heel veel stress door krijgt. Dan kunnen deze tips veel onheil helpen voorkomen!


Ochtendroutine tip

Om te weten waar het knelpunt zit kan je het best je ochtendroutine eens omdraaien. Tel dan alle minuten bij elkaar op. De kans is groot dat je zeker een kwartier te kort komt. Je zou dus eigenlijk een kwartier eerder moeten opstaan. Maar gelukkig kan het ook anders!

Investeer de avond voordien tijd aan de volgende zaken:

  • Zet het ontbijt de avond voordien klaar.
  • Maak de boekentasjes klaar voor je gaat slapen.
  • Laat de kinderen hun kledij al klaar leggen of leg ze zelf klaar.
  • Je kan de koffie al klaar zetten of de thee.

Allemaal kleine zaken die je eigenlijk de avond voordien kan doen en die een wereld van verschil kunnen maken. De beste oplossing is eerder opstaan maar dat is natuurlijk niet voor iedereen een haalbare kaart.

Uit ervaring weet ik dat een routine aanpassen heel moeilijk is. Het is dus cruciaal is om aanpassingen te doen die je op termijn kan blijven volhouden. Doe het in kleine stapjes en zo zal je het veel sneller als gewoonte ervaren!

Ik heb een unieke klok ontworpen om te helpen met het ontwikkelen van een ochtendroutine. Interesse? Kijk dan even snel naar onze Shop voor meer informatie.

Heb je de klok al in je bezit? Deel het dan zeker even jouw ervaringen met ons in onze Facebookgroep 365x opruimen – kinderspullen.


Tina Favache

Routinecoach, Opruimcoach, Auteur
Routinecoach

Bron : #8 Rommel bezorgt ouders het meeste stress