De koelkast is een van de meest gebruikte items in ons huishouden, toch schuilt zich meestal behoorlijk wat chaos achter deze deuren … We gaan hem dus opruimen 😉

Koelkast, here we come. Voor we van wal gaan, neem het volgende bij de hand:

 • Een vuilbak;
 • Een warm sopje;
 • Maak eventueel de vaatwasmachine al leeg zodat bakjes en verloren gelopen doosjes er direct in kunnen.

Stap 1: De planning

Ik maak jullie planning natuurlijk niet, maar het is handiger om dit te doen voor je naar de winkel moet. Dan is de koelkast bijna helemaal leeg en heb je dus minder werk. Zo heb je ook meteen een goed beeld van wat je moet inkopen.

Extra tip: Je kan dit misschien ook het best doen voor de vuilniswagen langskomt. Alles die weg mag is dan ook meteen echt weg.

Stap 2: Maak hem leeg

Maak de koelkast volledig leeg. Vergeet de deuren niet. Plaats alles op een tafel. Maak van deze gelegenheid gebruik om alle schappen eens goed schoon te maken!

!! Let op, een ijskast blijft een elektrisch toestel dus opgelet met water!!!
!! Let ook op met glazen legplanken die je vanuit de ijskast rechtstreeks in een warmwaterbad zou steken. Deze zouden kunnen barsten !!

Bekijk nu alle voedingsmiddelen. Controleer de vervaldatum en gooi de vervallen producten direct weg. Zet zeker geen dingen terug in je koelkast waarvan je weet dat ze nooit opgegeten gaan worden.

Stap 3: Organiseer de koelkast

Nu kan je alles terug georganiseerd inladen. Houd hierbij wel de volgende praktische zaken in je achterhoofd.

(1) Het bovenste schap
 • Gebruik de bovenste legplanken voor producten die reeds klaargemaakt zijn. Deze producten hebben geen verdere bereiding meer nodig hebben. Denk hierbij aan beleg, boter, zuivelproducten zoals kaas en yoghurt, slaatjes, eieren en etensrestjes.
 • Melk plaats je best op de bovenste legplank van je koelkast.
(2) Het onderste schap
 • Dit is de koudste plaats in de koelkast dus ideaal voor onbereid vlees en vis. Wanneer een pakje rauw vlees open is, sluit het dan goed terug af en/of steek het in een doosje.
 • Leg onbereid voedingsmiddelen onderaan. Zo voorkom je dat bereide voedingsmiddelen zouden gaan druppen.
De koelkast organiseren
(3) De bakken
 • De meeste koelkasten hebben tegenwoordig 2 vershoudbakken onderaan. Dit is ideaal om fruit en groenten gescheiden van elkaar te bewaren. Deze hebben elk een andere vochtigheidsgraad nodig om vers te blijven.
 • Soms kan je de vochtgraad van deze bakken regelen met een roostertje.
(4) De deur van de koelkast
 • Dit is de ideale plaats om geopende flessen te plaatsen.
 • Zet in de deur alleen flessen en/of bussen die je goed kan afsluiten. De deur zwenkt steeds opnieuw open en toe. Er kan altijd wel eens wat uitvallen en dit zal je dus veel werk besparen.
 • Leg geen eieren in de deur van de koelkast. Daar heb je de grootste temperatuurverschillen.
 • Ook melk zet je best niet in de deur omwille van de temperatuurschommelingen.

Stap 4: “De gevel” van de koelkast

Bekijk als laatst de buitenzijde van de koelkast eens kritisch. Hangt deze vol met tekeningen, briefjes, kalenders, magneten, …? Dan wordt het tijd om deze een andere bestemming te geven.

Een of 2 tekeningen kunnen best, maar je koelkast is geen uit de hand gelopen agenda of opbergplaats voor tekeningen. Ook magneten die stuk zijn of onhandig kan je beter verwijderen. Dit geeft je keuken of berging al direct een ander zicht.

De koelkast opruimen

Interessante weetjes

 • Voedingsmiddelen die bereid zijn mag je NOOIT samen bewaren met voedingsmiddelen die nog niet bereid zijn! Hou zeker een strikte scheiding aan tussen rauwe en bereid vlees maar ook met viswaren!
 • Het is ook best handig om charcuterie bij elkaar in glazen bakjes te houden. Zo heb je alles direct bij elkaar en een duidelijk overzicht wat er nog is (geen verstopte en/of vergeten pakjes).

Nu je koelkast weer optimaal georganiseerd is weet je perfect wat je moet inkopen. Volgende opdracht: De diepvries! Een praktisch stappenplan voor de keuken vind je in mijn opruimboek.

Ben je nog op zoek naar praktische tips om verder te gaan met opruimen, organiseren en plannen? Kom dan zeker eens kijken in mijn Facebookgroep: “365x Opruimen“.

Tina Favache

Bron: Story (05/03/2018)