Restjes bewaren: 5 vuistregels

Nadat ik las dat een jongen was overleden aan bedorven pasta door het fout te bewaren, heb ik er alvast een blog over gemaakt. Ik begon mezelf af te vragen of mensen weten hoe lang je restjes kan bewaren en hoe.

Restjes

Regel 1: Restjes in de koelkast

Het is dus alvast super belangrijk dat je weet dat je restjes echt MOET bewaren in de koelkast en dat deze nog 2 dagen eetbaar blijven.

Je kan er ook voor kiezen om restjes te bewaren in de vriezer. Dan kan je deze zeker nog een 3-tal maanden bewaren zonder risico.

Maar eerst en vooral moet je ervoor zorgen dat de restjes voldoende afgekoeld zijn. Zet ze binnen de 2 uur na het klaarmaken in de koelkast. Doe ze na het afkoelen in een goed afsluitbare doos met een datum erop. Dus labelen is de boodschap!

labelen

Regel 2: Hygiëne

Zorg voor voldoende hygiëne tijdens het bereiden van de restjes. Dus was steeds je handen. Zo vermijd je alvast besmettingsgevaar. Dit is een struikelblok waar heel vaak laks wordt mee omgesprongen. Maar onvoldoende hygiëne kan echt een bron van besmetting vormen.

Bovendien is het ook heel belangrijk om te zorgen dat het keukengerei, potjes, pannetjes, kommetjes, … voldoende gereinigd zijn en dus echt proper zijn. Dit kan aanzienlijk veel problemen voorkomen, want preventie is echt alles wanneer het op voeding aankomt.


Regel 3: Restjes apart bewaren

Zorg ervoor dat “Bereide gerechten” en “Onbeperkte voedingsmiddelen” gescheiden worden bewaard. Indien het mogelijk is dan nog liefst in aparte en goed afsluitbare doosjes en/of potjes.

Ook is het van belang dat je afzonderlijk keukengerei gebruikt wanneer je bereide en rauwe voedingsmiddelen tegelijk wil klaarmaken. Gebruik apart keukengerei of spoel ze even af onder heet water.

Restjes in potjes

Regel 4: Restjes opwarmen

Verwarm de restjes zeer goed. Zorg dat ze volledig verwarmd worden en roer er regelmatig door zodat het toch gelijkmatig verwarmd. Dit moet je uiteraard ook doen wanneer je een restje opwarmt in de magnetron!!

Blijft er na het opeten van de restjes nog over, dan moet je dit gewoon weggooien!!! Nog een keer opwarmen is zeker geen goed idee. Het kan echt tot gevaarlijke situaties lijden!!!


Regel 5: Altijd eerst laten afkoelen

Om ervoor te zorgen dat je restjes snel afkoelen, kan je ervoor kiezen om de pan of het potje in een beetje koud water te zetten. Door het regelmatig om te roeren kan je het afkoelproces versnellen. Dus zeker het proberen waard.

Als je restjes bewaard in de koelkast moet je ervoor zorgen dat deze maximaal 4°C is of lager. Dit kan je nagaan met een speciale thermometer die je in de koelkast plaatst. Opgelet de temperatuur kan afhankelijk van de plaats in de koelkast verschillen.

Wil je restjes die uit de vriezer komen ontdooien? Dan kan je dit doen in de koelkast of in de magnetron met de ontdooistand. Plaats deze nooit zomaar op het aanrecht en even snel opwarmen in de magnetron op een gewone stand is alvast geen goed idee… Het is natuurlijk sneller warm maar het versneld ook de groei van de bacteriën in het gerechtje!


Alvast veel succes met het bewaren van de “left overs” 😉

Wil je graag nog meer tips over organiseren en opruimen? Dan ben je altijd welkom in onze Facebookgroep “365x Opruimen“.

Zou je toch liever een stappenplan hebben? Dan is mijn opruimboek een hele praktische en goede oplossing voor jou.


Tina Favache


Opruimcoach, Routinecoach & Auteur
Opruimcoach