Voor sommigen onder jullie is dit basiskennis. Maar toch kom ik op bij veel klanten waar cosmetica al jaren open is. Hoe lang kan je een mascara of lippenstift gebruiken? Ik zocht het voor jullie uit en ging met deze tips aan de slag.

Zoals vele producten kunnen make-up en andere schoonheidsproducten ook bederven. Ze zijn maar een korte tijd bruikbaar.


Houdbaarheidsindicator

Op de meest recente make-up is een houdbaarheidsindicatie te vinden. Dit is een kleine afbeelding van een geopend potje met een cijfer. Het cijfer geeft aan hoe lang je het product na opening kan gebruiken. Op oudere producten staat dit niet altijd.

Verder is de houdbaarheid van cosmetica ook afhankelijk van de kwaliteit van het product, de verpakking en de manier waarop het bewaard wordt.


Houdbaarheid cosmetica

1. Foundation

Vloeibare foundation kan je 1 tot 1,5 jaar bewaren na opening van de verpakking. Foundations op basis van water is minder lang houdbaar dan op basis van olie. Kijk altijd naar het product zelf want hoe het eruit ziet kan ook al veel zeggen.

2. Poeder & blush

Poeder en blush zijn 1 tot 2 jaar bruikbaar na het openen van de verpakking. Ook hier kijk je best naar hoe het product eruit ziet. Is de kleur of de structuur veranderd, dan mag het in de afvalbak.

3. Lippenstift en lipgloss

Een degelijke lippenstift blijft 1 tot 2 jaar goed. Bewaar lippenstift bij warm weer in de koelkast want dit verlengt de levensduur.

Lipgloss is beperkter houdbaar!! Doordat dit een stuk vloeibaarder is. Bovendien is dit een zeer aantrekkelijk product voor bacteriën.

4. Oogpotloden en lippotloden

Oog- en lippotloden zijn ongeveer 1 tot 3 jaar houdbaar. Door regelmatig je potloden te slijpen voorkom je alvast de groei van bacteriën.

Opgepast, vloeibare eyeliners zijn gevoeliger voor bederf! Deze zijn dus ook maar beperkt houdbaar en gebruik je best niet langer dan 6 maanden.

5. Oogschaduw

Oogschaduw kan je op gebied van houdbaarheid vergelijken met een poeder of blush. Deze blijven dus ongeveer 1 tot 2 jaar goed. Vloeibare oogschaduw is korter houdbaar. Het is dan ook vooral van belang dat je kijkt naar de kleur, textuur en de geur van het product.

6. Mascara

Mascara heeft de kortste houdbaarheid van alle cosmetica. De kwaliteit gaat meteen achteruit van zodra je het opent. Hoe langer dit product aan de lucht wordt blootgesteld, hoe sneller het bederft.

7. Nagellak

Afhankelijk van de kwaliteit is nagellak 1 tot 2 jaar houdbaar. Het uiterlijk van de nagellak bepaald of het product nog bruikbaar is. Is het kleur niet meer mooi egaal? Zijn de verschillende vloeistoffen zichtbaar? Dan is het tijd om het weg te gooien.

8. Crèmes en andere make-up

Ook crèmes en andere make-up hebben een beperkte houdbaarheid. Producten voor dagelijks gebruik zoals lichaams- en gezichtscrèmes maken we meestal binnen de houdbaarheidstermijn op.

Opgepast met zonneproducten. Zonneproducten van vorig jaar geven een vals gevoel van bescherming. De bescherming van het product is na een jaar niet meer dezelfde. Het is wel nog bruikbaar maar je moet vaker smeren!! Ongeopend blijft het wel 3 tot 4 jaar goed.

9. Parfum

De algemene regel hier is hoe meer alcohol erin zit, hoe langer het houdbaar is. Eenmaal geopend, gebruik je geurtjes best binnen een jaar op. Eau de toilette en Eau de parfum zijn 1 tot 2 jaar houdbaar. Licht en zuurstof zijn hier grote boosdoeners. Deze zorgen voor een chemische reactie waardoor de parfum slecht wordt. Dus is het van belang om deze koel en donker te bewaren.

Enkele extra tips!

  • Label nieuwe producten wanneer je ze open doet. Zo weet je wanneer je het voor het eerste hebt open gedaan. Dit voorkomt dat je de cosmetica te lang gebruikt.
  • Voorkom dat make-up vaak wordt blootgesteld aan warmte, licht, lucht en vocht. Dit zijn factoren die cosmetica geen goed doen. Dus bewaar ze koel, droog en ook goed afgesloten.
  • Zorg voor schone deksels en doppen.
  • Giet geen restjes bij elkaar.
  • Gebruik een spateltje of pompflacons voor al je crèmes. Pompflacons zijn de beste optie want er is weinig contact tussen jouw vingers en het product. Ideaal want dit voorkomt dat bacteriën de kans zouden krijgen om te groeien.
  • Gebruik nooit schoonheidsproducten van anderen!!!
  • Borstels, kammen en make-up borsteltjes maak je elke week schoon en vervang je best regelmatig.
  • Vermijd grote temperatuurschommelingen. Make-up kan je daarom beter in de koelkast bewaren op warme dagen.

Voor meer praktische tips en tricks over het opbergen van je beautyspullen kan je terecht op de blog over beautyspullen.

Heb je nog een aanvulling op mijn artikel? Dan ben je altijd welkom in mijn gratis Facebookgroep: “365x opruimen“.

AANBEVOLEN BLOGS

X