Boeken zijn items die voor iedereen een andere invulling hebben. De ene is er zeer gehecht aan en de andere helemaal niet. Ze kunnen een herinnering met zich meebrengen, je laten wegdromen, maar ze kunnen ook gewoon informatief zijn.

Iedereen heeft ze dus zeker en vast in huis maar heb je al eens een kijkje genomen in je boekenkast of heb je geen boekenkast en is het een rommeltje op je bureau? Of liggen ze ergens ver weggestopt in een hoekje? Dan wordt het nu echt even tijd om alle boeken in je huis te verzamelen en hier mee aan de slag te gaan. Volg mijn stappenplan en breng rust in de boekenchaos.

Wil je graag meer praktische tips hebben over opruimen in een leuk werkboek? Dan kan ik je alvast mijn opruimboek aanbevelen waarin heel veel praktische tips en tricks staan om je te helpen bij het opruimen.

Stap 1: Waarom heb ik boeken?

Om te beginnen moet je voor jezelf een duidelijk standpunt innemen en dit kan je best doen door de volgende vraag te beantwoorden. “Waarom heb ik boeken in huis?’

 • Ik ben een echte boekenwurm.
 • Ik hou van boeken maar eenmaal gelezen staan ze op of in de kast als decoratie.
 • De boeken die ik koop en/of krijg lees ik eigenlijk nooit.
 • De boeken die ik in huis hebt zijn voornamelijk cursussen, vakliteratuur, ….

Nu heb je de keuze gemaakt welke invulling jouw boeken krijgen in jouw leven. Dit maakt het echt een stuk gemakkelijker om keuzes te maken.

Stap 2: Maak een selectie

Nu ga je per groep dus gaan sorteren. Je maakt een onderscheid tussen: “Bijhouden” – “Weggeven” – “Verkopen “.

Neem elk boek vast en stel je deze vragen:

 • Ben ik gebonden aan dit boek?
 • Ga ik het nog (her)lezen?
 • Is er een ABSOLUTE noodzaak om dit bij te houden?

Als je op een van deze vragen NEEN kan antwoorden, weet je dat je ervan afscheid kan nemen.

Als je vol overgave op al het bovenstaande JA hebt kunnen antwoorden, kan dit prachtig boek terug op boekenplank of in je kast.

Stap 3: Wat doe je met boeken die je niet meer wil bijhouden?

Boeken die je niet meer wilt gooi je niet zomaar even in de vuilbak. Er zijn heel wat verschillende mogelijkheden, namelijk:

 • De eerste optie is een Facebook, er zijn veel facebookgroepen die leuke acties hebben om uit te wisselen of door te geven (bv.: Boekenjagers)
 • Er bestaan in Vlaanderen heel wat boekenruilkasten (Vlaamse boekenkasten)
 • Ook kringloopwinkels zien je nog steeds graag komen met een hoopje boeken die je wilt weggeven.
 • Denk misschien ook eens aan scholen en rusthuizen.

Hopelijk heb je de tips van dit artikel kunnen toepassen op je eigen boekenkast. Maar heb je zelf ook nog leuke ideeën wat je kan doen met oude boeken die je niet meer wil houden? Kom dan zeker eens langs in de facebookgroep 365x opruimen en laat het ons zeker weten.

AANBEVOLEN BLOGS

X