“Speel-Goed” Met Minder “Speelgoed”

 

In navolging van mijn interview op Karrewiet i.v.m. “Ontspullen bij kinderen”, zet ik voor jullie nog even wat puntjes op een rij.

Speelgoed is meer dan alleen maar “speel materiaal”. Speelgoed zijn de bouwstenen die de toekomst vormen voor onze kinderen hun toekomst. Ze leren namelijk onze kinderen dingen over de wereld, maar ook over zichzelf. Ze bezorgen hun verhalen en communicatieve waardes. Daarom is het als ouder ook wijs om na te denken welke fundering het speelgoed dat jij je kinderen geeft zal leggen.

Op vele plaatsen kom ik kinderkamers tegen vol met 10o1 speelgoedjes. Ze zijn met liefde en de beste bedoelingen gekocht om je kind te plezieren en plezier te geven. Maar het kan zonder je kind iets te ontnemen best met wat minder hoor, of met wat minder te gelijk.

Lees even mee…

 

Creativiteit

Door minder speelgoed in een keer aan te bieden stimuleer je de creativiteit van je kind. Ze gaan moeten / kunnen improviseren en hun verbeelding gebruiken. Laat de dino’s en de poppen alvast eens samen een theekransje doen. 😊

 

Duur van de speeltijd

Je kind zal langer met hetzelfde speelgoed blijven doorspelen en het echt optimaal benutten als er geen ander 20 speelgoedjes meer naast liggen die zijn aandacht opeisen.

 

Respect voor het speelgoed

Een kind met beperkter aangereikt speelgoed zal met meer respect met dit speelgoed omgaan omdat hij zich ervan bewust is dat indien het beschadigt is hij er niet meer optimaal mee kan spelen. Een zeer belangrijk aspect naar omgaan met materiaal in de toekomst.

 

Doorzettingsvermogen

Kinderen dat te veel speelgoed hebben geven soms te snel op. Als ze een speelgoedje krijgen dat hun niet 100% duidelijk is, zal dat snel aan de kant geschoven worden voor ander beschikbaar speelgoed dat wel eenvoudig te doorgronden is. Kinderen met minder speelgoed leren hierdoor geduldiger zijn en hun doorzettingsvermogen aan te spreken.

 

Eerlijk delen

Door minder speelgoed (te gelijk) aan te bieden bevorder je ook het sociaal delen. Er is maar een beperkt aanbod waar dat meerdere kinderen mee moeten spelen, dus is delen een belangrijk punt. Natuurlijk zal er wel eens ruzie gemaakt worden over “van wie” dit speelgoedje nu is, maar op het einde van dag zal er meer samen gespeeld zijn dan individueel.

 

Minder druk huis

En als laatste punt is het natuurlijk het feit dat het in huis minder druk en minder rommelig zal worden. Kinderen die gevoelig zijn aan prikkels zullen hier een groot voordeel uit halen en meer rust vinden in huis en hun speelomgeving.
Indien je gaat voor minder speelgoed tegelijk aanbieden, dan verwijs ik je graag door naar mijn artikel over het doorschuifsysteem.

 

Veel succes met het ontspullen bij kinderen!
En kom zeker eens kijken bij de maandelijkse uitdaging in de FBgroep “365x opruimen – kinderspullen”.
Mocht je de reportage nog even willen herbekijken dan vind je deze hier!

 

Tina Favache

Opruimcoach, Routinecoach & Auteur

Tina Favache