De kamer opruimen met kinderen

Maak een feestje van opruimen!

 

Opruimen, de eeuwige discussie tussen ouders en hun kinderen. Ikzelf kan er ook wat van. Zeuren over hun troep. Maar onlangs las ik dat je kind succesvol wordt van huishoudelijke klusjes. Dus weg met het schuldgevoel en laat die koters maar opruimen, een succesvol leven gegarandeerd!

Samen opruimen met kinderen

 

9 praktische tips bij het opruimen

Schoon schip maken, af en toe moet het gebeuren, dus kun je het maar beter leuk maken. Hou je klaar voor de 9 tips waardoor opruimen een feestje wordt.

 1. Keep it simple
  “Ik ruim het snel wel even zelf op” is vaak de eerste reflex bij het zien van een ontplofte living. Nope! Niet doen. Hou het voor de kleinste koters heel simpel en maak duidelijk wat van hen verwacht wordt. ‘Leg die blokjes in de doos’ begrijpt een kleuter beter dan ‘ruim maar alles op’.
 2. Laat kinderen hun spel afronden
  Kondig enkele minuten op voorhand aan dat er straks wordt opgeruimd. Zo krijgen de kinderen de kans om hun spel af te ronden.
 3. Opruimlied
  Kies een leuk opruimlied en leg dit op als startsignaal voor het opruimen. De hond van Pavlov, weet je wel?
 4. Hou de opruimtijd beperkt.
  Het einde van het lied is (in de ideale wereld) ook het einde van de opruimtijd. Daarna moet alles clean zijn.
 5. Kids vs. ouders
  Maak een wedstrijdje van het opruimen en laat de kinderen samenwerken. Kids vs ouders werkt altijd! Verdeel de rommelige kamer in twee helften. De ouder ruimt de ene helft op, de kinderen de andere helft. Enne papa’s, laat jullie kroost ook een keertje winnen, he.
 6. Belonen
  Klassiek, maar het werkt! Een knuffel of een complimentje is de beste beloning. “Hoera! Jij bent de opruimkampioen!”
 7. Prularia-box
  Maak een prulletjes-box waarin je losse stukken verzameld. Vind je een stuk van een puzzel of gezelschapsspel onder de zetel waarvan je niet meer weet uit welke doos het komt? Gooi het basketbal-gewijs in de box. Mankeert je kind een stukje bij het puzzelen? Dan vindt hij het 9 kansen op 10 daarin terug.
 8. Alles heeft een plaats
  Orden speelgoed in bakken of kasten en geef alles een vaste plaats. Samen icoontjes tekenen of prenten uit reclameboekjes aanbrengen op de speelgoedbakken, maakt de opbergplaats herkenbaar voor kinderen.
 9. Wisselbekers
  Welk kind houdt niet van blinkers? Knutsel met de kinderen een aantal wisselbekers: de opruim-trofee, beker voor de afwaskampioen, zonder-morren-naar-de-kelder-medaille, composthoop-cup…

 

Hou op zondagavond de wekelijkse blingblingverkiezingen en reik dan de blinkende beloningen uit. Jouw kinderen blinken van trots met hun stralende cup op hun nachtkastje!

Dit waren de 9 EHBO-tips (eerste hulp bij opruimcrisissen). Bij deze zijn jullie gewapend voor de volgende toy-explosion!
Wil je graag meer praktische tips die kunnen helpen bij het opruimen met kinderen? Kom dan zeker eens een kijkje nemen in de groep 365x opruimen – kinderspullen.

 

Tina Favache

Opruimcoach, Auteur & Mama

Tina Favache

Oorspronkelijk artikel op www.mamabaas.be
https://www.mamabaas.be/content/9-tips-waarmee-opruimen-een-feest-wordt