Hoe bewaar je nu het best bananen?

 

De grote hamvraag van de dag… “Hoe bewaar je nu eigenlijk best bananen?”

Iedereen lust waarschijnlijk wel eens een banaan en het is een snelle hap voor tussendoor. Even pellen en hop je kunt eten 😉
Maar het is heel lastig om bananen lang te bewaren. Een banaan is heel erg broos en verkleuren daardoor ook heel snel. Gelukkig zijn er wel wat trucjes die je kan toepassen om te voorkomen dat ze in de vuilnisbak belanden.

 

5 Praktische tips

 

Tip 1: Wees voorzichtig met je bananen

  • Probeer broze plekjes in een banaan te voorkomen want deze versnellen de rijping ervan.
  • Leg bananen voorzichtig in je winkelmandje of -wagentje.
  • Koop alleen bananen zonder vlekjes want als bananen vlekjes vertonen zijn deze vaak al overrijp.

 

Tip 2: Welke banaan eet jij het liefst?

  • De gele banaan: een banaan om meteen op te eten.
  • De groene banaan: een banaan die nog even kan blijven liggen en nog niet helemaal rijp is.
  • De bruine banaan: een overrijpe banaan die niet meer echt smakelijk is om te eten.

 

Tip 3: Bananen “apart” bewaren

Je kunt bananen best niet samen bewaren met ander fruit. Bananen produceren namelijk een soort gas dat ervoor zorgt dat fruit sneller gaat rijpen. Alle vruchten maken dit aan, dus hoe meer fruit je samen bewaard, hoe sneller alles rijp wordt. Alleen zijn bananen wel een buitenbeentje want die zijn als het ware immuun voor het gas van ander fruit. Ze rijpen alleen maar sneller wanneer ze bij bananen liggen.

 

Tip 4: Bananen in de koelkast of diepvries?

Ik dacht ook altijd dat bananen best niet in de koelkast bewaard werden. Maar deze stelling is blijkbaar fout.

Dus het is zo dat een rijpe banaan best bewaard blijft in de koelkast. De buitenkant zal bruin of bruinzwart verkleuren maar de banaan zelf blijft wel goed. Heb je een onrijpe banaan? Die leg je toch best even bij andere fruit buiten de koelkast. Door een onrijpe banaan in de koelkast te leggen al deze zijn lekkere smaak verliezen.

En wat met een banaan in de diepvries? Deze zijn heel goed geschikt om in te vriezen, zoals heel wat andere fruitsoorten. Om de smaak optimaal te behouden en te voorkomen dat ze gaan kleven, kun je best het volgende doen:

  • Snij de banaan in plakjes en leg ze op bakpapier.
  • Plaats het bakpapier met de plakjes banaan in de vriezer voor 60 minuten.
  • Haal de plakjes uit de vriezer en je doe ze in een bakje of zakje.

 

Tip 5: Extra tip

Om een banaan langer te bewaren kun je ook de steel inwikkelen met plastic- of aluminiumfolie. Bij een banaan komt het gas voornamelijk vrij aan het steeltje en door dit in te wikkelen komt het gas minder vrij waardoor je de houdbaarheid van de bananen verlengd.

 

Heb je na het lezen van de bovenstaande tips nog een extra tip? Dan ben je altijd welkom in de Facebookgroep “365x Opruimen“.

 

Tina Favache

Opruimcoach & Auteur

Tina Favache